Šviesos greitį pasiekęs erdvėlaivis virstų juodąja skyle?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

loggo 2010-03-14 20:00
Na taip... suka smegenis tokios mintys
Mindaugas321 2010-03-14 20:42
kokios prognozes buvo pries paleidziant naujaji daleliu greitintuva ? ar tik neatsivers juodosios skyles ir subyres zeme? Atsibuskit zmones dabar nauji laikai negalime pasitiketi formulemis kurios buvo atrastos pries simta metu ar daugiau!!!
HiTech 2010-03-14 20:54
Visiems visi is visur ziurint atrodys juodosios skyles, taciau realiai neivienas nebus juodoji skyle
sz520qm 2010-03-14 20:55
Išsiaiškink žodžio "teorija" reikšmę.
KeeperMustDie 2010-03-14 20:57
kiesza ir Mindaugas, saunu kad domites, bet patarciau idemiau perskaityti straipsnius ir jei kas neaisku papildomai pasidometi per wikipedia ar koki kita saltini. Ypac patartina tai padaryti pries rasant komentarus...
stiklas 2010-03-14 21:13
mhm, ir dar prarys kokią žvaigždę, kuri pasitaikys pakeliui
bahuriux 2010-03-14 21:16
Priminsiu, kad matmenys sumazes tik judejimo kryptimi, t.y. tik laivo ilgis, o plotis ir storis isliks nepakite, tai jau kabliukas sitam staripsniui. Net jei mase ir padides beveik iki begalybes, tai laikas suletes iki beveik 0, tai visas sitas procesas netures kada pasireiksti nes laiko lyg ir nebus tam kad kazkas, kazka pritrauktu, O beto gravitacijos saveika irgi juda sviesos greiciu, jei neklystu, dar padauginkim is laiko kuris lygus 0 ir gausim 0, tai yra jokios saveikos, jokios juodosios skyles. O siaip tai visata pleciasi didesniu nei sviesos greiciu, ta prasme galaktikos tolsta viena nuo kitos greiciaias didesniais negu sviesa, o ka mato mokslininkai per teleskopus? Negi galaktiku dydziu ir strukturos juodasias skyles? Nifiga sakyciau. Nors cia nemano kompetencija, tik siaip pastebejimai is bendro issilavinimo. Beto esu salininkas to, kad greitis gali buti didesnis uz sviesos, tik informacija apie ta ivyki nebus perduodama greiciau negu c. O judant kunui didesniu nei c laikas pasidarys minusinis tai yra eis atgal. Bet zinoma viskas reliatyvu ir priklauso nuo pasirinktos atskaitos sistemos. O tas teiginys kad negalima virsyti c del mases artejimo link begalybes tai cia yra tik vaizduotes neturejimo padarinys, nes laikas tai leteja link 0, o pasiekus 0 laikas eina atgal, problema tik suskurti toki varikli kuris sugebetu dar dadeti greicio jau esant c, nes reaktyvinis principas cia nebetinka. Astronautams erdvelaivyje niekas neatrodytu nenaturalu ir jokio reliatyvumo jie ant saves nepastebetu, tiesiog aplinkinis kosmosas elgtusi "nenaturaliai" nes kad ir kaip svyruotu laikas mes to negaletume pasakyti, nes kartu su laiku ir visi fizikos desniai svyruotu, orezultate, viskas atrodytu normaliai. Gaila kad negaliu akis i aki pasikalbeti su Ensteinu. Manau kad jis nedadare dar puse savo reliatyvumo teoriju zinoma jos yra teisingos, bet nepilnos.
mnv 2010-03-14 21:43
Kaip visi zinom is kilogramo nepadarysi 99999+kg. Siaip viena dokumentika kur ziurejau mintis buvo, kad juodosios skyles mase visgi galima apskaiciuoti... Jeigu juodoji skyle atsiranda is mirusios zvaigzdes, kuri "implodina", tai yra susitraukia, tai tada jos mase bus tokia kokia buvo ir tos susitraukusios zvaigzdes, bet ta mase bus suspausta i toki maza dydi kad ir virs skyle. Erdve arba erdvelaikis yra kaip kokia tampri medziaga kuria galima lenkti, sukti, kreipti ir t.t. taigi pvz uzdejus ant tos erdves saule, ji idumba, atsiranda tas gravitacinis laukas, o jeigu ta mase bus mazesniame objekte, tai jis i ta erdve "ikris" dar giliau ir taip atsiras juodoji skyle. Blemba sunku paaiskint lietuviskai terminais ir be vaizdines medziagos Va biski vaizdines medziagos http://rst.gsfc.nasa.gov/Sect20/grwarp+.jpg , taigi jei ta pacia mase suspausi i mazesni objekta jis ikris "giliau"... kartu su sviesa Bet cia velgi tik teorija, kuria atpasakojau nevisai tiklsiai
ligonis 2010-03-14 22:13
"Įsivaizduokime, jog labai pasistengus mums pasisekė kosminį erdvėlaivį pagreitinti iki šviesos greičio – prisiminus Einšteino reliatyvumo teoriją jo masė tokiu atveju išaugtų iki begalybės..."...artejant prie sviesos greicio energija reikalinga padidinti greiciu artetu iki begalybes. ko pasekoje turim erdvelaivi judanti sviesos greiciu visatoje kurios visa energija sunaudojom jam pagreitinti iki sviesos geicio. gan rimta problema sakyciau...
titas 2010-03-14 22:28
Idomu , bet naudos is diskusijos ar bent jau galimybe priarteti prie tiesos yra tokio pat dydzio kaip urvinio zmogaus apmastimai nuskristi i menuly.
Polipeptidas 2010-03-14 22:52
Idomus ir sakyčiau, visai tikslus pastabėjimas. Nesam mokslininkai, tad ir negalim ginčytis dėl to, ko tikrai nežinome, nors žvelgiant iš kitos pusės, tokiuose ginčuose glima rasti idėjų, vertų mokslininkų dėmesio.
Maras 2010-03-14 22:53
Pamąstyti juk niekas nedraudžia Mano subjektyvia nuomone šviesos greičio viršyti neįmanoma. Galbūt bus įmanoma perduoti informaciją greičiais, didesniais už šviesos, bet ne keliauti, ar perkelti materialius daiktus. Visgi teisingai kolegos minėjo, jog artėjant prie šviesos greičio, energijos poreikis greičiui didinti, artėja prie begalybės. Keliavimui būtų paprasčiau pritaikyti erdvės iškreipimą, t.y. erdvę suspaudžiant priekyje erdvėlaivio, ir ją išplečiant už jo, kas stebėtojui atrodytų lyg erdvėlaivis keliautų greičiau už šviesą, bet erdvėlaivio įgulai tai būtų pakankamai mažas greitis, tiesiog erdvė priešais erdvėlaivį "sumažėtų". Žinoma tam prireiktų taip pat didelių energijos kiekių, tačiau jie būtų mažesni, už energijos kiekį, reikalingą erdvėlaiviui paprastu būdu pasiekti šviesai artimą greitį.
Maras 2010-03-14 22:55
Mokslininkais negimstama, jais tampama. O kas pasakė kad čia nėra esamų, ar būsimų mokslininkų?
Nightkid3 2010-03-14 23:30
Norejau senai to paklausti, paklausiu cia, nes tema panasi. Sakykim, pastatomas labai didelis ratas, paguldomas ir pradedamas sukti. Jei nesuklydau skaiciuodamas, sukant rata 25apsisukimu per sekunde greiciu, jei rato spindulys yra bent ~62km rato krastai jau turetu judeti greiciu didesniu uz sviesa. Kas tada turetu darytis ratui?
Separatistas 2010-03-14 23:53
gal kas atsimenat masės lygtį nuo greičio ?
TEKNOIST 2010-03-14 23:58
sviesos grejciu matereliems dalykams keliauti neimanoma , tik informacijai kaip jau rase pora komentatoriu . kodel ? isipilk i delna druskos ir ikisk ranka i silta vandeni ! lygiai taip pat istirptu erdvelaivis ir viskas kas jame yra , nebent to erdvelaivio korpusas 500 metru storio is keciausios medziagos kokia tik yra !
sz520qm 2010-03-15 00:06
Žiūriu, čia vienas labai protingas komentatorius atsirado naujas.... Visur reiškiasi, žinios pilasi per kraštus....
immortallt 2010-03-15 00:45
Fizikoj mazai kertu, bet ar mase kintamas dalykas ? Kiek pamenu mase yra pastovi, tik svoris gali kisti del gravitacijos. O del sviesos greicio apribojimo, kazkaip drisciau abejoti, kad yra riba greiciui Beje, geras pastebejimas del galaktiku judejimo vienas kito atzvilgiu!
Maras 2010-03-15 01:28
šis masės padidėjimas matomas stebint judantį objektą iš nejudančios atskaitos sistemos, pačiam objektui jis nejaučiamas, t.y. nejudančiam stebėtojui judantis stebėtojas atrodo masyvesnis.
SpaG 2010-03-15 09:43
Jei ateityje ir skraidys laivai tarp labai tolimų objektų, tai turbūt labiau tikėtina kad tai bus pasiekiama kaip nors išlenkiant erdvę, ir tiesiog nuo vieno taško peršokant prie kito. Judėjimas šviesos greičiu, ar jam artimu atrodytų gan nepraktiškas ir turbūt net sunkiau įgyvendinamas.