MIT studentė sukūrė 3 dolerius kainuojantį chirurginį siurblį (Video)  (9)

Neigiamo slėgio chirurginiai siurbliai yra įprastinė priemonė žaizdoms gydyti ekonomiškai stipriose valstybėse. Paprastai jų nuomos kaina siekia $100 dienai ir tokie įrenginiai yra per brangus daugeliui besivystančių šalių ligoninių ir pacientų. Tačiau Masačūsetso technologijų instituto studentė Danielle Zurovcik išrado vos $3 kainuojantį analogą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasario viduryje, po Haityje įvykusio stipraus žemės drebėjimo, į šią šalį iš įvairių regionų buvo pradėtos siųsti medikų komandos. Jų pirminė užduotis - padėti pacientams, patyrusiems stiprius atviro pobūdžio sužeidimus, atlikti sutraiškytų galūnių amputavimą ir gydyti kitus žmogaus gyvybei grėsmę keliančius sužeidimus. Kartu su viena tokia komanda atkeliavo ir MIT studentė Danielle Zurovcik, kuri čia atvyko išbandyti savo sukurtą įtaisą - pigią nešiojamą neigiamo slėgio chirurginių siurblių versiją, kurios pagalba būtų galima pagreitinti žaizdų gijimą.

Zurovcik ir jos kolegos tikisi, kad maždaug tris dolerius kainuojantis išradimas leis pagerinti pacientų situaciją katastrofas patyrusiuose regionuose. "Iš savo patirties Haityje ir kitose stiprių žemės drebėjimų vietose žinau, kad žaizdos yra dažniausia problema, apsunkinanti lūžusių kaulų gydymą, galūnių amputavimą ir kitas medicinines procedūras", sako traumatologas Robert Riviello. Neigiamo slėgio terapija sumažina žaizdos perrišimų poreikį - jei paprastai žaizdos turi būti perrišamos nuo vieno iki trijų kartų per dieną, tai panaudojus neigiamo slėgio siurblį, perrišimas atliekamas kartą per kelias dienas. Tai - esminė pagalba tuo atveju, kai trūksta medicininio personalo.

Neigiamo slėgio įtaisai veikia tarsi siurblys, patalpintas virš perrištos žaizdos. Pastaruoju dešimtmečiu ši technologija JAV tapo viena esminių gydant sužeidimus. Gijimas taip pagreitinamas maždaug trigubai, atsižvelgiant į žaizdos tipą. Kai kuriais atvejais galima net apsieiti be žaizdos siuvimo. Pasaulyje yra daug komercinių tokio tipo įrenginių versijų, kurie naudojami nudegimams, sunkiai gyjančioms žaizdoms ir opoms gydyti (pavyzdžiui, sergant diabetu). Nors mokslininkai tiksliai negali paaiškinti, koks yra biologinis šio proceso mechanizmas, tikėtina, jog įrenginys padeda pašalinti dalį žaizdoje susikaupiančių skysčių ir bakterijų, ir padidina į pažeistą audinį patenkančio kraujo kiekį. Pats slėgis taip pat padeda mechaniškai palaikyti žaizdą užvertą - medicininių tyrimų duomenimis, tai pagreitina naujų ląstelių augimą.

Egzistuojantys įrenginiai dažnai yra sunkūs - sveria apie penkis kilogramus ir jiems reikia energijos šaltinio, kuriuo būtų sukuriamas vakuumas. Dėl tokių ypatumų juos sudėtinga pritaikyti katastrofas patyrusiuose regionuose. Nešiojamos šių chirurginių siurblių versijos yra sukurtos, tačiau jų nuoma dienai kainuoja apie 100 dolerių.

Zurovcik, atsižvelgdama į vieno nudegimus gydančio chirurgo pageidavimą, žengė vieną žingsnį į priekį. Ji suprojektavo žmogaus energija varomą įtaisą, kuris vakuumą sukuria panaudojant mažiau kaip 5 Niutonų jėgą (500g masės kūno svoris). Vėliau ji patobulino apibintuotą žaizdą apimantį užspaudėją , ir energijos poreikį taip sumažino nuo maždaug 14 vatų iki 80 mikrovatų - tokią galią be jokio vargo galima išvystyti rankiniu siurbliu. Šiuo metu Zurovick kartu su kolegomis planuoja vykdyti platesnio masto testavimą realiomis sąlygomis, kurio metu būtų galima nustatyti įrenginio efektyvumą.

 

(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)