Mamutus pražudė kometos sukelta „kosminė liūtis“?  (3)

Prieš 13 tūkst. metų Žemėje prasidėjo nedidelis ledynmetis, kurį galėjo sukelti pakankamai stambus kosminis kūnas – tai bene populiariausia teorija, aiškinanti tuometinį gyvūnų nykimą, kurio metu išnyko ir vieni garsiausių tuometinių faunos atstovų – mamutai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie geologai jau kuris laikas tvirtina, kad vidutiniškai prieš 13 tūkstančių metų gyvūnijos išnykimą sukėlė į Žemę nukritęs didžiulis asteroidas – panašus į tą, kuris sunaikino dinozaurus prieš 65 mln. metų, tik šiek tiek mažesnis. Po susidūrimo ant uolų išliko pėdsakai – juodų suodžių sluoksnis. Manoma, kad jie liko po visuotinių miškų gaisrų.

Be to, mokslininkams pavyko surasti mamuto ilčių, kuriose aiškiai matyti meteoritų palikti sužeidimai (apie šį atradimą ir galima žūties scenarijų mes jau rašėme pakankamai išsamiai) – tokį kosminių dalelių lietų galėjo sukelti aukštai atmosferoje susprogęs asteroidas.

Mokslininkai taip pat rado mikroskopinių nanodeimantų, kurie susiformuoja didžiulių smūgių metu ir kuriuos galima rasti meteorituose ar jų išmuštuose krateriuose. Jie datuojami panašiu laikotarpiu, kaip ir minėtoji katastrofa.

Apibendrinus šiuos duomenis, iškelta hipotezė, jog 4 km ilgio kometa ar asteroidas rėžėsi į ledą, tuo metu dengusį teritoriją, kur šiuo metu yra Kanada ir šiaurinė JAV dalis. Tačiau kaip ir kiekviena hipotezė, ji turi savų kritikų. Oponentai tvirtina, kad tikimybė, jog vos prieš 13 tūkst. metų į Žemę nukrito toks didžiulis objektas, yra viena iš tūkstančio. Be to, jų manymu, visuotiniai miškų gaisrai negalėjo kilti iš vieno židinio.

Pastarąjį argumentą gali paneigti nauja hipotezė, kurią iškėlė profesorius Billas Napier iš Kardifo universiteto - mokslininkas teigia, jog katastrofą sukėlė ne paprastas asteroidas, o suirusi kometa - į Žemę nukrito tūkstančiai užšalusių riedulių, susiformavusių iš ledo ir dulkių. Ši „kosminė liūtis“ galėjo tęstis apie valandą ir sukelti gaisrus didžiuliame plote.

Toks susidūrimas sunaikino daugybę gyvūnų rūšių visame pasaulyje, suniokojo ir taip trapius akmens amžiuje gyvenusių mūsų protėvių pasiekimus ir sukėlė žemą temperatūrą, kuri truko daugiau nei tūkstantį metų. Mokslininkai ilgai negalėjo suprasti, kodėl Žemėje temperatūra staiga sumažėjo iki 8 laipsnių Celsijaus tuo metu, kai Žemės temperatūra kilo pasibaigus paskutiniajam ledynmečiui. Atšalus temperatūrai besitraukiantys ledynai vėl ėmė didėti. Šiuo laikotarpiu išnyko 35 Šiaurės Amerikos žinduolių rūšys.

Žinoma, tai kol kas tik hipotezė. O jų yra ir kitokių – pavyzdžiui, kai kurie mokslininkai mano, jog mamutai paprasčiausiai pralaimėjo evoliucinę kovą už išlikimą. Kad ir kaip būtų, tiesos niekas nežino, tačiau masinės gyvūnijos žūtis visada kels daugybę neaiškių klausimų tyrinėtojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)