Rusija savo S-400 ir Su-57 bandys iškišti Vietnamui? Analitikai skelbia, ką tai reiškia  ()

Šis pavyzdys parodo, kaip lėtai Vakaruose gali kauptis naujos žinios apie rusų karinį-pramoninį kompleksą, ypač sankcijų ir karo prieš Ukrainą kontekste.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinis strateginių studijų institutas (IISS) paskelbė ataskaitą, skirtą Vietnamui, kuris priverstas investuoti savo ribotus išteklius į gana aktyvų perginklavimą dėl „gresiančios“ Kinijos grėsmės iš šiaurės.

Istoriškai Vietnamas buvo vienas iš „tradicinių ginklų pirkėjų“ iš Sovietų Sąjungos ar Rusijos Federacijos, ir šiame kontekste IISS ekspertai ypač atkreipė dėmesį į vieną dalyką – jie teigia, kad ateityje Rusija gali tiekti Vietnamui lėktuvus Su-30SM, Su-35 ar net Su-57, taip pat oro gynybos sistemas S-400, nes atrodo, kad tokiomis ginklų sistemomis susidomėjo patys vietnamiečiai.

Viena vertus, IISS specialistai padarė gana logišką (kaip iš jų pusės) išvadą. Pirmiausia jie pateikė nuorodą į tris šaltinius, datuotus 2016, 2018 ir 2021 m., kuriuose kalbama apie vietnamiečių susidomėjimą pirkti tuos pačius S-400 ar Su-57.

Taip pat jie paminėjo pagrindą, kaip Vietnamas, palaikydamas ryšius su Maskva, anksčiau pirko „reikšmingas“ ginklų sistemas, tokias kaip tankai T-90S (64 vnt., pristatyti 2010 m.), naikintuvai Su-30MK2 (35 vnt., pristatymas 2000–2010 m.), mokomieji ir koviniai lėktuvai Jak-130 (12 vnt., pristatymas 2020 m. pradžioje), pakrantės raketų kompleksai „Bastion“ (kiekis nežinomas, pristatymas 2010 m.) ir net šeši  projekto 636.6 povandeniniai laivai, ginkluoti „Kalibr“ raketomis (pristatyti 2010 m. pradžioje, pristatytų „Kalibrų“ skaičius nežinomas).

Bet iš kitos pusės, jei pažvelgsime į atvirus šaltinius, pamatysime, kad visi pranešimai, kad vietnamiečiai, atrodo, domisi Su-57 ir S-400, iš tikrųjų yra „ištraukti“ iš Rusijos propagandos šaltinių.

 

Tuo pačiu metu per pastaruosius 5 metus nebuvo pranešimų apie praktinį tokio susidomėjimo „išsekimą“. Tačiau yra ir kitų pranešimų, kurie rodo priešingai – Vietnamas tiesiog praranda susidomėjimą bendradarbiavimu su Maskva ginklų pirkimo klausimais, dėl pačių rusų godumo ir neadekvatumo.

Pavyzdžiui, vietnamiečiai norėjo įsigyti papildomų T-90S iš Rusijos Federacijos, nes jų turimą beveik 1400 vienetų tankų parką sudaro pasenę T-54/55 (850 tankų) ir net 45 tankai T-34-85. Tačiau susitarimas neįvyko, nes rusai reikalavo neadekvačios kainos už savo tankus.

 

Todėl 2022 m. birželio mėn. Vietnamas pradėjo projektą su Izraelio „Elbit System“s, siekdamas modernizuoti visus 850 T-54/55, o ne pirkti naujus tankus. Nes pasirodė, kad atnaujinti Chruščiovo laikų tankus buvo daug lengviau, nei pirkti naujus iš rusų.

Galiausiai patys IISS ekspertai pripažįsta, kad dėl Vakarų sankcijų pats Vietnamas prarado susidomėjimą pirkti naujus ginklus iš Rusijos Federacijos. Ir atsižvelgiant į tai, nuoroda, kad rusai neva gali aprūpinti vietnamiečius S-400 ar Su-57, iš tikrųjų yra „propagandinė“.

Kartu toks pavyzdys rodo, kaip lėtai tarp Vakarų ekspertų gali kauptis žinios apie Rusijos karinio-pramoninio komplekso darbą, ypač visapusiško karo prieš Ukrainą ir civilizuoto pasaulio sankcijų sąlygomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(5)
(7)

Komentarai ()