Gynybai nuo priešų - šarvuota galva  (5)

Cephalotes varians rūšiai priklausančios skruzdėlės paprastai gyvena tropiniuose ir subtropiniuose pasaulio regionuose. Tai - stipriai šarvuoti medžiuose gyvenantys vabzdžiai. Dauguma šeimai priklausančių rūšių yra polimorfinės - turi atskirą "karių" kastą, kurios atstovai savo plačiomis galvomis užblokuoja įėjimus į skruzdėlyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gamtininkams taip pat palyginti dažnai pavyksta užfiksuoti kitą įdomią Cephalotes varians (angl. Turtle ant) savybę - netyčia nukritusios nuo medžio šakos, skruzdėlės savo galvos dangalu pasinaudoja tarsi sparnu; beje, jos netgi sugeba valdyti skrydžio kryptį. Suragėjęs itin kietas galvos skydas gyvūnui pasitarnauja kaip labai naudingas įrankis. Paprastai skruzdėlynas įsikūrimui išnaudoja įvairiausias medžių šakų ir kamienų ertmes. Paprastai pirmenybė teikiama tokioms ertmėms, į kurias įėjimus kolonijos kariai gali užblokuoti savo galvomis. Tokių ertmių (ypač susiformuojančių natūraliai) nėra itin daug, tad dėl jų vyksta arši konkurencija tarp įvairiausių medžiuose gyvenančių vabzdžių.

Lyginant su kitomis giminingomis rūšimis, Cephalotes varians nėra kariai, ir jų elgsena pavojaus akivaizdoje dažniausiai susiveda į gynybą. Jei koloniją užpuola koks nors priešiškas vabalas, kariai subėga prie įėjimo ir suglaudžia galvas, priešui nepalikdami jokio praėjimo. Tokios savotiškos "gyvos durys" prasiveria tik "saviems".
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)