Į kosmosą iškelti žmonių palaikai  (10)

Iš komercinio JAV kosmodromo pakilusi raketa į kosmosą iškėlė 21 kremuoto žmogaus palaikus, kurie po suborbitinio skrydžio parašiutu nuleisti į Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV bendrovės „UP Aerospace“ pagaminta moksliniams tyrimams skirta raketa „SpaceLoft XL“, pakilusi iš privataus „Spaceport America“ kosmodromo Naujosios Meksikos valstijoje, į atvirąjį kosmosą turėjo iškelti šios valstijos universitetų bei koledžų studentų ir viduriniųjų mokyklų moksleivių sukurtą įrangą eksperimentams kosmose atlikti. Šį „New Mexico Second Annual Education Launch“ pavadintą projektą finansiškai rėmė Naujosios Meksikos universiteto įsteigtas paramos kosminiams tyrimams konsorciumas, praneša „Space.com“.

Tuo pačiu „reisu“ į kosmosą buvo iškelti ir JAV bendrovės „Celestis“, rengiančios „kosmines laidotuves“ – kremuotų žmonių palaikų paleidimą į kosmosą – klientų palaikai. Pranešama, kad „SpaceLoft XL“ krovinių skyriuje buvo kapsulės su kremuotais 21 žmogaus palaikais iš JAV, Kinijos, Taivano ir D. Britanijos. „Celestis“ atstovų teigimu, palaikų iškėlimas į kosmosą yra įspūdingiausia pasaulyje mirusiųjų atminimo pagerbimo ceremonija „šioje planetoje ir už jos ribų“. Beje, skirtingai nuo daugumos ankstesnių tokios paskirties „Celestis“ „užfrachtuotų“ kosminių skrydžių, šis buvo visiškia sėkmingas: Žemę kosmose beveik apskriejusios kapsulės parašiutu buvo saugiai nuleistos į numatytą vietą. Pasak „Celestis“ atstovų, jos bus grąžintos mirusiųjų artimiesiems.

Pasak „Space.com“, sėkmingas „SpaceLoft XL“ skrydis žymi naujos kosminių tyrimų, kuriuos vykdys JAV akademinis jaunimas, eros pradžią. „Tiesiog neturiu žodžių. Tai buvo tobulas skrydis“, - pareiškė pigius mokslinės paskirties skrydžius į kosmosą siūlančios bendrovės „UP Aerospace“ vadovas Jerry Larsonas. Pasak jo, ši misija buvo „absoliučiai sėkminga“ nuo pat raketos pakilimo iki nusileidimo. „SpaceLoft XL“ parašiutu buvo nuleista į numatytą vietą naujosios Meksikos valstijoje už 56 kilometrų nuo „White Sands“ raketinių bandymų poligono. Parašiutas nusileido vos už 3 kilometrų nuo pasirinktos nusileidimo vietos.

„UP Aerospace“ atstovų teigimu, raketa su kietojo kuro varikliu pakilo į 112 kilometrų aukštį, t.y. į atvirąjį kosmsoą. Anksčiau Žemės atmosferos pabaigos ir kosmoso pradžios riba buvo laikomas 100 km aukštis virš Žemės paviršiaus, nes tokiame aukštyje atmosfera yra tokia reta, kad jos poveikis labia nežymus. Kanados mokslininkai 2009 m. patikslino, kad jų prietaisas „Supra-Thermal Ion Imager“, kurį į kosmosą iškėlė NASA projekto „Joule-II“ raketa nešėja, nustatė, jog atvirojo kosmoso riba yra 118 km aukštyje.

Skrydžio metu buvo pasiektas 5,5 machų – 5,5 karto didesnis už garsą – greitis. Raketos variklis iš viso veikė 12 sekundžių, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)