Kontraceptinei piliulei – 50 metų  (0)

Poros per šimtus metų išbandė pačias įvairiausias priemones, turėjusias padėti išvengti nepageidaujamo nėštumo, tokias kaip acte išmirkytos kempinės iš jūros pinčių, granatų vaisių tyrė ir alyvuogių aliejus, nors tokie metodai ne visada būdavo veiksmingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tik išradus kontraceptines piliules XX amžiaus viduryje moterims pagaliau buvo suteikta patikimesnė vaisingumo valdymo priemonė, paskatinusi seksualinę revoliuciją.

Nors kontraceptines piliules 1955 metais sukūrė amerikietis gydytojas Gregory Pincusas, pirmiausia jos prekyboje pasirodė tuometinėje Vakarų Vokietijoje 1956 metais. Oficialiai prekiauti šiuo vaistu JAV maisto ir vaistų administracija leido 1960 metų gegužės 9 dieną. 

Pasaulyje piliulės plito labai nevienodai. Pavyzdžiui, Prancūzijai jų teko laukti iki 1967 metų, nes šioje gilias katalikiškas šaknis turinčioje šalyje kilo įnirtingi ginčai dėl kontraceptinių preparatų vartojimo.

Galimybė gaminti kontraceptines piliules atsivėrė, kai XX šimtmečio pradžioje buvo atrasti moteriškieji hormonai. Pirmieji hormoninio vaisingumo reguliavimo bandymai buvo atlikti Vokietijoje praėjusio amžiaus 3-ame dešimtmetyje

1922 metais mokslininkas Ludwigas Haberlandtas sukūrė pirmąjį intraveninį hormoninį preparatą, neleidžiantį įvykti ovuliacijai, kuris buvo sėkmingai išbandytas su triušiais.

Jungtinėse Valstijose prie kontraceptinių piliulių masinio paplitimo labiausiai prisidėjo dvi moterys: slaugė Margaret Sanger (1879-1966), įkūrusi Amerikos planuojamos tėvystės federaciją, ir jos draugė Katherine Dexter-McCormick (1875-1967), kuri buvo antroji moteris, baigusi Masačusetso technologijų institutą.

Jos abi įtikino G.Pincusą tęsti kontraceptinių preparatų tyrimus, K.Dexter-McCormick tiems bandymams surinko 2 mln. dolerių iš feminisčių organizacijų. Jų pastangos įgijo papildomą postūmį, kai Meksikos chemikas Luisas Miramontesas 1951 metais sugebėjo susintetinti moterų lytinį hormoną progesteroną. Tais pačiais metais G.Pincusas įkūrė savo privačią laboratoriją ir kartu su bendradarbiu Johnu Rocku pagamino pirmąsias kontraceptines piliules.

1956 metais jie atliko bandymus su 250 moterų Puerto Rike, nes tokie eksperimentai buvo draudžiami Masačusetse, kur dirbo tyrėjai. G.Pincusas taip pat pradėjo bandymus su piliulėmis, turinčiomis hormono estrogeno. Jis nustatė, kad kombinuotas preparatas yra veiksmingesnis.

1957 metais tos piliulės buvo pradėtos pardavinėti Jungtinėse Valstijose kaip moterų hormoninių sutrikimų gydymo priemonė. Tačiau netgi pradėjus masinę prekybą šiomis piliulėmis 7-ame dešimtmetyje, iki 1972 metų kontraceptikų teisėtai galėdavo įsigyti tik susituokusios moterys.

Kontraceptinės piliulės paskatino seksualinę revoliuciją ir pirmą kartą suteikė moterims galimybę valdyti savo vaisingumą. Sumažėjus nepageidaujamo nėštumo tikimybei, labai išplito atsitiktiniai lytiniai santykiai, tačiau dėl AIDS protrūkio 9-ame dešimtmetyje požiūris į juos iš esmės pasikeitė.

Dabar daugelis ekspertų pataria naudoti prezervatyvus, kurie apsaugo nuo nepageidaujamo nėštumo ir lytiniu keliu plintančių ligų. Tuo labiau, jog ginekologų nuomone, kuo kontraceptikas yra veiksmingesnis, tuo didesnis jo pavojus žmogaus sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)