Mokslininkai: už pinigus visiškos laimės nenupirksi  (19)

Už pinigus galima nusipirkti saugumą, tačiau ne smagumą, rodo naujas mokslininkų atliktas pasaulinis laimės tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, parodė, kad egzistuoja ryšys tarp saugumo jausmo ir pajamų, tačiau tarp smagumo ir pinigų tokio ryšio nėra, praneša telegraph.co.uk.

Nauja analizė, kurios duomenys statistiškai reprezentuoja 96 proc. planetos gyventojų, leidžia tvirtinti, kad pasitenkinimas gyvenimu kyla augant asmeninėms ir šalies pajamoms.

Tačiau pozityvūs jausmai, tokie kaip smagumas ir mėgavimasis malonumais, daug labiau susiję su kitais veiksniais, tokiais kaip pagarbos jautimas, buvimas nepriklausomu, draugų turėjimas, pasitenkinimą teikiantis darbas.

„Visuomenė nuolat svarsto: ar pinigai suteikia laimės? Šis tyrimas parodė, kad viskas priklauso nuo to, kaip laimę apibrėši. Nes jei žvelgsite į pasitenkinimą gyvenimu, kaip bendrai vertinate savo gyvenimą, tuomet pastebėsite stiprią koreliaciją tarp pajamų ir laimės“, – aiškino Ilinojaus universiteto psichologas Edas Dieneris.

„Tačiau kita vertus, šokiruoja tai, kokia silpna koreliacija kalbant apie teigiamas emocijas ir linksminimąsi“, – pridūrė jis.

Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Journal of Personality and Social Psychology“.

Apklausa, kurioje dalyvavo 136 tūkst. žmonių iš 132 šalių, vyko 2005–2006 metais. Ji vykdyta telefonu ar tiesioginio interviu būdu. Tirtos šalys reprezentuoja 96 proc. viso pasaulio gyventojų, skelbia tyrėjai, ir atspindi kultūrinę, ekonominę ir politinę įvairovę. Šios pirmosios reprezentatyvios pasaulinės apklausos tikslas, anot jos autorių, ištirti priežastis, kodėl laimė siejama su didesnėmis pajamomis.

Tyrėjai turėjo galimybę įvertinti įvairius respondentų bruožus: jų pajamas ir gyvenimo kokybę, ar patenkinti pagrindiniai jų būsto ir maisto poreikiai, kokiais patogumais jie naudojasi ir ar jų psichologiniai poreikiai patenkinti.

Anot E. Dienerio, tai pirmasis „laimės“ tyrimas, atskyręs pasitenkinimo gyvenimu jausmą – psichologinį įsitikinimą, kad gyvenimas klostosi gerai, ir kasdieninius teigiamus ar neigiamus jausmus, kuriuos kiekvienas patiria.

„Visi žvelgė tik į pasitenkinimą gyvenimu ir pajamas. Ir nors tiesa, kad didesni turtai didina pasitenkinimą gyvenimu, tačiau tai neturi didelės įtakos mėgavimuisi juo“, – kalbėjo psichologas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: