Klimato kaita paspartins emigraciją į JAV  (4)

Dėl pasaulinio atšilimo niokojamo žemės ūkio gyventi į JAV persikels milijonai Meksikos gyventojų, prognozuoja mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prinstono universiteto (JAV) Woodrow Wilsono tarptautinių santykių mokyklos specialistai, vadovaujami Michaelo Oppenheimerio, pristatė naujos savo studijos apie tikėtiną klimato kaitos poveikį emigracijos iš Meksikos į JAV procesams, išvadas, pranešė „Physorg.com“. Jose teigiama, kad dėl mažėjančio grūdinių kultūrų derliaus Meksikoje gyventi į Jungtines Valstijas iki 2080 metų persikels kur kas daugiau meksikiečių, nei buvo manoma iki šiol.

„Priklausomai nuo galimų atšilimo scenarijų ir galimybės prie jo prisitaikyti lygio, prognozuojame, kad klimato kaita privers emigruoti nuo 1,4 iki 6,7 mln. suaugusių Meksikos gyventojų (maždaug 2 – 10 proc. dabartinių 15 – 65 m. amžiaus meksikiečių). Tokią emigraciją skatins vien tik žemės ūkio produkcijos mažėjimas“, – teigiama tyrimo išvadose.

Pats blogiausias scenarijus realybe taptų tuo atveju, jei oro temperatūra iki 2080 metų padidėtų nuo 1 iki 3 laipsnių pagal Celsijų, žemės ūkio gamybos būdai neprisitaikytų prie atšilimo, o didėjanti anglies dvideginio koncentracija atmosferoje nepaspartintų žemės ūkio kultūrų augimo, teigia mokslininkai. Tokiu atveju javų derlingumas Meksikoje sumažėtų nuo 39 iki 48 procentų, teigiama pranešime.

Pagal tokį scenarijų darbo JAV ieškančių Meksikos gyventojų skaičius padidėtų nuo 7,8 iki 9,6 proc. , skelbiama žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ paskelbtame tyrimo autorių straipsnyje.

Remiantis dabartiniu 15 – 65 metų amžiaus Meksikos gyventojų skaičiumi, siekiančiu 70 milijonų, toks emigracijos padidėjimas reikštų, jog gyventi į JAV papildomai persikeltų dar 5,5 – 6,7 mln. meksikiečių, teigia JAV ekspertai.

Jie teigia naujausio tyrimo apie klimato kaitos poveikį emigracijos mastui Meksiką pasirinkę dėl to, kad iš šios šalies emigruoja sąlyginai didelė gyventojų dalis, be to, joje duomenys apie emigraciją kaupiami valstijų lygiu, o šalies klimato ypatumai atspindi palyginti didelę jo įvairovę.

Šios studijos rezultatai atitinka situaciją, kuri dėl klimato kaitos formuojasi daugelyje Afrikos, pietų Azijos, Lotynų Amerikos valstybių ir net Australijoje, sakoma pranešime. JAV mokslininkai prognozuoja, kad, didėjant oro temperatūrai ir mažėjant derliams, emigracija jose taps „rimta problema“, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)