Žmonių rasė išnyks po 100 metų, teigia mokslininkas  (57)

Homo sapiens kartu su daugybe kitų Žemėje gyvenančių rūšių išnyks per artimiausią šimtmetį, pareiškė pasaulį nuo raupų išvaduoti padėjęs mokslininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos Nacionalinio universiteto mikrobiologijos profesorius emeritas Frankas Fenneris, kurio tyrimai padėjo įveikti raupus sukeliantį virusą, prognozuoja, kad per artimiausią šimtmetį žmonija išnyks. Pasak mokslininko, žmonių rasė nesugebės atlaikyti planetos gyventojų skaičiaus didėjimo ir nežaboto vartojimo.

„Žmonių rasei gresia išnykimas, galbūt jau per artimiausius 100 metų. Išnyks ir daugelis gyvūnų. Tai negrįžtamas procesas. Manau, kad jau per vėlu. Stengiausi apie tai nekalbėti, nes žmonės stengiasi kažką daryti, tačiau niekas nesikeičia, viskas vyksta kaip ir anksčiau“, - sakė jis Australijos žurnalistams, kurių publikaciją apžvelgia britų dienraštis „Daily Mail“.

F. Fennerio teigimu, kai žmonija įžengė į neoficialią antropocenu vadinamą naują Žemės geologinę erą, kurios pradžia laikoma pramoninės gamybos revoliucija, mūsų planetai tai turėjo tokį poveikį, kuris pranoksta bet kokį ledynmetį ar susidūrimą su kometa.

„Mūsų laukia toks pat likimas, kaip ir Velykos saloje gyvenusių žmonių. Klimatas dar tik pradeda keistis, bet jau dabar aiškiai matome orų permainas. Aborigenai įrodė, kad be mokslo, anglies dvideginio gamybos ir pasaulinio atšilimo jie galėjo išgyventi 40 000 ar 50 000 metų. Tačiau mūsų pasaulis to nesugebės. Žmonių rūšies veikiausiai laukia toks pat likimas, kaip ir daugumos mūsų pačių akyse išnykusių rūšių“, - sakė mokslininkas.

Pernai oficialiais Juntinių Tautų duomenimis pasaulyje gyveno 6,8 milijardai žmonių. Prognozuojama, kad iki 2011 m. pabaigos žmonija įveiks 7 milijardų ribą. F. Fenneris tvirtina, kad neišvengiamo žmonijos išnykimo priežastimi taps pasikeitęs klimatas.

Pasak jo kolegos, profesoriaus Stepheno Boydeno, nors kai kurie ekologai šia prasme nusiteikę labai pesimistiškai, vis dėlto tarp jų yra ir optimistų.

„Galbūt Frankas visiškai teisus, tačiau kai kurie iš mūsų vis dar puoselėja viltį, kad bus suvoktas situacijos rimtumas ir prasidės revoliucinės permainos siekiant užtikrinti ekologinę pusiausvyrą“, - leidiniui sakė prof. S. Boydenas. 2006 m. kitas žymus mokslininkas – profesorius Jamesas Lovelockas – perspėjo, kad per kitą šimtmetį dėl pasaulinio atšilimo žmonių populiacija pasaulyje gali sumažėti iki 500 milijonų. Jis pareiškė, kad jokie bandymai sustabdyti klimato kaitą neduos rezultatų, tik padės laimėti laiko, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(2)
(4)

Komentarai (57)