Šią savaitę bus galima išvysti žvaigždžių lietų  (25)

Nuo rugpjūčio 11 d. iki rugpjūčio 14 d. Lietuvos padangėje bus galima stebėti meteoritų lietų. Manoma, kad „krentančios žvaigždės“ sužibs danguje kas minutę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žvaigždžių lietų geriausia yra stebėti visiškoje tamsoje, už miesto. Šio įspūdingo, nuolatinio rugpjūčio mėnesio meteorų srauto šaltiniu yra laikoma Swifto-Tuttle’io kometa. Žemė rugpjūtį kasmet pralekia pro šios kometos kosminėje erdvėje kadaise paliktą dulkių juostą. Dulkelės, patekusios į Žemės atmosferą, įkaista ir sužimba.Stebint iš Žemės, atrodo, kad šios „žvaigždės” krenta iš Persėjo žvaigždyno, todėl meteoritų lietūs dar yra vadinami perseidais.

Šiuo metu Swifto-Tuttlio kometa, kurios orbitinis periodas trunka maždaug 130 metų, juda išorinių Saulės sistemos sluoksnių link.

Manoma, kad šiemet rugpjūčio dangumi gali pralėkti nuo 50 iki 100 meteorų per valandą. Daugiausia meteorų pažirs rugpjūčio 11–14 d. naktimis. Įspūdingiausias vaizdas turėtų būti matomas paryčiui, kai mūsų planeta besisukdama atgręš stebėtoją tiesiai į priešpriešiais atskriejantį meteorų srautą.

Perseidų maksimumo laukiama naktį iš rugpjūčio 12-osios į 13-ąją, nuo 2 val. 30 min. iki 5 val. ryto. Stebėjimus galima pradėti jau 23 valandą iš už šiaurės rytų horizonto iškilus Persėjo žvaigždynui. Dažniausiai daugiausia meteorų pastebima žvilgsnį nukreipus nuo „radiantu” vadinamo menamo meteorų išskriejimo taško, esančio Persėjo ir Kasiopėjos žvaigždynų sandūroje, apie 50 kampinių laipsnių į šalį.

Todėl perseidų geriausia bus dairytis žvalgantis ne į Persėją, o Didžiųjų ir Mažųjų Grįžulo Ratų kryptimi ir į Gulbės, Pegaso bei Žuvų žvaigždynų pusę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(2)
(10)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: