NASA dilema: zondas į Žemei pavojingą asteroidą ar misija į Venerą?  (7)

Šiuo metu NASA specialistai bando nsupręsti, kuriai iš ateities misijų susteikti prioritetą - Veneros tyrimams ar paleisti zondą į asteroidą, kuris ateinančiame šimtmetyje gali trenktis į Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalba eina apie pavojingą asteroidą 1999 RQ36, kurio susidūrimo su Žeme iki 2200 m. tikimybė yra viena iš tūkstančio. Prognozuojama, jog susidūrimo atveju įvyktų sprogimas, prilygstantis šimto atominių bombų sprogimui.

Mokslininkai, tiriantys jo orbitą, spėja, kad didžiausia tikimybė asteroidui trenktis į Žemę iškyla 2182 m. rugsėjo 24 d. Norint tiksliau įvertinti galimą asteroido trajektoriją ir jo pavojaus lygmenį, būtina gauti uolienos pavyzdžių - būtent tam ir būtų skirta planuojama misija. 

Jei NASA patvirtins šį planą, zondas į asteroidą būtų planuojamas paleisti tik 2016 m. Grįždamas į Žemę zondas pergabentų 550 metrų skersmens asteroido uolienos pavyzdžių.

Planuojama misija, pavadinta „OSIRIS-Rex“, yra viena iš dviejų finalininkių konkurse dėl NASA ateities misijų. Į finansavimą taip pat pretenduoja skrydžio į Venerą misija. Šie du konkuruojantys planai bus aptarti dvi dienas truksiančiame NASA seminare, kuris prasidėjo šį antradinį Vašingtone. Programa, kuriai bus suteiktas finansavimas, bus paskelbta ateinančiais metais.

Clarkas Chapmanas iš Pietryčių Tyrimų instituto Boulderyje, Kolorado valstijoje, įsitikinęs, jog ši misija būtų labai svarbi, nes nelaimės atveju RQ36 gali sukelti katastrofišką sprogimą. „Smūgio jėga būtų milžiniška, tarsi vienu metu sprogtų šimtai galingiausių iš kada nors sukurtų atominių bombų, o kraterio plotas siektų kokius 10 kilometrų“, – pasakė jis žurnalui „National Geographic“.

Ekspertų komisija, kurią JAV prezidentas Barackas Obama įgaliojo įvertinti būsimas NASA kosmoso programas, praėjusiais metais rekomendavo Mėnulio tyrimo misiją, o ne zondo paleidimą į asteroidą.

Tuo tarpu Europos kosmoso agentūra ESA 2008 m. paskelbė ketinanti išsirinkti mažą, ne didesnį nei metro skersmens asteroidą, skriejantį netoli Žemės ir nusiųsti zondą, kuris surinktų dulkių ir uolienų pavyzdžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)