Ateivių medžiotojai turėtų ieškoti dirbtinio intelekto  (12)

Ne pelno siekianti nežemiško intelekto paieškomis užsiimanti organizacija SETI iki šiol mėgino užfiksuoti radijo signalus iš tokių planetų kaip Žemė, tačiau tikėtina, jog jei tokie signalai ir bus aptikti, jie bus skleidžiami ne pačių ateivių, o jų sukurtų protingų mašinų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SETI astronomas Sethas Shostakas teigia, kad ateiviams neprireiktų daug laiko pereiti nuo radijo technologijos prie dirbtinio intelekto (DI) sukūrimo. Rašydamas žurnale „Acta Astronautica“ jis teigia, kad yra daugiau galimybių aptikti ateivių DI nei biologinę gyvybę.

Daugybė žmonių, susijusių su SETI, ilgai tikino, kad gamta tikriausiai gyvybės problemą išsprendė naudodama skirtingus cheminius junginius ir fizinius pavidalus, todėl kitų planetų gyventojai tikriausiai ne tik nebūtų į mus panašūs, bet ir veiktų kitame biologiniame lygmenyje. Vis dėlto SETI tyrėjai iki šiol labiausiai vadovavosi prielaida, kad ateiviai būtų „gyvi“ mums suprantamais būdais.  Todėl jie ieškojo gyvybės formų, kurios atitinka bent kai kurias biochemijos taisykles, t.y. gyvena tam tikrą laiko tarpsnį, dauginasi bei evoliucionuoja.

Anot S. Shostako, nors evoliucijai prireikia daug laiko suformuoti gyvybės formas, galinčias komunikuoti už savo planetos ribų, technologija žengtų pakankamai greitai į priekį ir ilgainiui pralenktų ją sukūrusią rūšį. „Jeigu pažiūrėsime į technologijai sukurti reikiamą laiką, kažkuriuo metu išrandamas radijas, pradedama transliuoti į eterį ir todėl atsiranda galimybė juos rasti, – sakė jis BBC. – Tačiau praėjus keletui šimtų metų po radijo išradimo – jeigu mes (žmonija) galime būti pavyzdžiu – sukuriamos galvojančios mašinos. Tą mes tikriausiai padarysime šį šimtmetį". Tikimybiniu požiūriu, jei tokios mašinos turi galimybę atsirasti, tada daug realesnė galimybė aptikti šių mašinų, o ne jų kūrėjų skleidžiamus signalus. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)