Atmintį turintis metalas įsimena kelias formas (Video)  (3)

Kanados Vaterlo (Waterloo) universiteto mokslininkai išrado metalą, kuris gali įsiminti ir atkurti kelias formas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji medžiaga, gebanti įsiminti „užprogramuotą“ savo formą ir pagal nurodymą ją keisti, gali sukelti revoliuciją įvairiose prietaisų ir įrangos gamybos srityse, įskaitant medicinos techniką, mikroelektromechanines sistemas, spausdintuvus, kietuosius diskus, automobilių komponentus, vožtuvus ir kt., teigiama universiteto pranešime.

„Protingos“ medžiagos, dar vadinamos formą įsimenančiais lydiniais, buvo pradėtos kurti dar prieš porą dešimtmečių. Paprastai jos būna vienos formos tam tikroje temperatūroje ir gali įgauti kitą ją padidinus arba sumažinus.

Tačiau naujasis Kanadoje išrastas metalo lydinys gali įsiminti kelias formas, todėl yra daug funkcionalesnis. Šios technologijos esmė – specifinių pereinamųjų zonų metalo lydinyje sukūrimas. Šios kelių mikronų storio zonos reaguoja į skirtingą temperatūrą ir leidžia tolygiai keisti iš metalo pagaminto daikto formą.

Kiekvieną formos pakeitimą galima susieti su specifine temperatūra, todėl naujoji medžiaga suteikia galimybę gaminti pačius įvairiausius judančius mechanizmus, pavyzdžiui, robotų mikromanipuliatorius, nereikalaujančius sudėtingos kinematikos ir judrius tarsi aštuonkojo čiuptuvai, teigiama pranešime.

Šiame vaizdo siužete – Vaterlo universitete sukurtos kelias formas įsimenančių metalų technologijos demonstravimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)