Žemės orbitoje – kosminiai viešbučiai  (0)

Privačios JAV ir Rusijos bendrovės 2015 metais planuoja iškelti į orbitą pirmąsias komercines kosmines stotis. Šiuose kosminiuose viešbučiuose gyvens kosminiai turistai, mokslininkai ir astronautai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos bendrovė „Orbital Technologies“ kartu su strategine šalies įmone raketine – kosmine korporacija „Energija“ planuoja 2015 – 2016 metais iškelti į orbitą pirmąją kosminiu viešbučiu vadinamą komercinę stotį. Apie tai, remdamasi „Orbital Technologies“ vadovu Sergejumi Kostenka, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“. Skelbiama, kad šiuo metu vykdomi šios kosminės stoties projektavimo darbai. Pasak S. Kostenkos, pirmąjį būsimojo kosminio viešbučio modulį, kurio tūris sieks apie 20 kubinių metrų, planuojama pagaminti 2012 – 2013 metais, o iškelti į orbitą – 2015 m. pabaigoje arba 2016 m. pradžioje. Modulį gamins korporacijai „Energija“ priklausančios įmonės, teigiama pranešime. Kosminės korporacijos „Energija“ generalinis direktorius Vitalijus Lopota pareiškė, kad ši įmonė yra pasirengusi tapti tokio didelio masto projekto rangove. Jo teigimu, „Energija“ jau daugiau nei 10 metų ruošiasi komercinių kosminių stočių gamybai. Tokią idėją remia ir Rusijos federalinė kosmoso agentūra „Roskomos“: pasak jos bandomųjų programų valdybos viršininko Aleksejaus Krasnovo, kosminiame viešbutyje Tarptautinės kosminės stoties remonto darbų metu laikinai galėtų įsikurti jos įgula. Rusijos komercinę kosminę stotį į orbitą iškeltų raketa nešėja „Sojuz“, teigiama pranešime. Turistus į jį skraidintų pilotuojami Rusijos kosminiai laivai, o maistą ir krovinius atgabentų automatiniai krovininiai laivai „Progres“. Planuojama, kad 4 kambarių kosminiame viešbutyje vienu metu galės gyventi 7 žmonės. Numatyta, kad ši komercinė stotis bus iškelta į 100 kilometrų aukštesnę už Tarptautinės kosminės stoties orbitą su panašiu posvyrio kampu. Tai esą leistų patogiau susisiekti gabenant iš vienos į kitą krovinius ar žmones. „Orbital Technologies“ atstovų teigimu, toks kosminis viešbutis būtų naudojamas ne vien kosminiam turizmui – jame būtų galima vykdyti įvairius eksperimentus. Bendrovė esą jau yra sudariusi sutartis dėl kosminių eksperimentų su įvairiose mokslo ir pramonės srityse dirbančiomis privačiomis bendrovėmis. Būsimoje stotyje bus galima vykdyti medicininius bandymus, kristalizuoti baltymus, kurti ir apdoroti naujas medžiagas, vykdyti įvairius Žemės paviršiaus ir gelmių tyrimus.

Pasak portalo „Space.com“, kosminį viešbutį kuriančios Rusijos bendrovės neišvengiamai susilauks konkurentų. Komercinę stotį statyti ketina bent viena JAV bendrovė – „Bigelow Aerospace“, neatmetama galimybė, kad, įsibėgėjus kosminiam turizmui, jos pavyzdžiu paseks ir kitos kompanijos.

„Bigelow Aerospace“ jau yra iškėlusi į orbitą du savo kuriamos kosminės stoties modulius „Genesis 1“ ir „Genesis 2“. Jie buvo paleisti į kosmosą 2006 ir 2007 m., ir iki šiol išlieka savo orbitose. Be to, šios įmonės planai siekia net Mėnulį: „Bigelow Aerospace“ planuoja pastatyti jame gyvenamąją bazę.

JAV bendrovė ketina kosmose pastatyti iš pripučiamų modulių sumontuotą komercinę stotį ir pirmųjų klientų sulaukti iki 2015 metų, sakoma pranešime. Jeigu jai tai pavyktų, „Bigelow Aerospace“ taptų pirmąją pasaulyje privataus kosminio viešbučio savininke.

Kosminio viešbučio verslą ketina pradėti ir dar viena bendrovė – Meino saloje tarp Airijos ir D. Britanijos įsikūrusi „Excalibur Almaz“. Ji ketina iškelti į orbitą modernizuotą Sovietų sąjungoje sukurtą kosminę stotį „Almaz“, kurioje kosminiai turistai galėtų praleisti „nepamirštamą savaitgalį“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: