Skenografija parodo, ar vaikas pakankamai subrendęs, kad galėtų atsakyti už nusikaltimus  (1)

Smegenų skenografija gali parodyti, ar vaikas turėtų būti teisiamas už padarytus nusikaltimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikus magnetinio rezonanso tyrimą, per 5 minutes galima pasakyti, kokio psichologinio amžiaus yra žmogus, mat suaugusiojo ir vaiko smegenų struktūra skiriasi, rašo „Daily Mail“.

Dabar mokslininkai tvirtina, kad ateityje savo klientus ginantys advokatai galėtų naudoti tokias skenografijas įrodant, kad jų ginamasis nebuvo pakankamai subrendęs kad suvoktų, ką padarė.

„Šie tyrimų rezultatai atkreips visų dėmesį“, – įsitikinęs JAV Bethsedos Nacionalinio psichinės sveikatos instituto darbuotojas Jay`us Gieddas. Tačiau kritikai teigia, kad sulaukę dešimties, dauguma vaikų jau turėtų atskirti blogį nuo gėrio.

Pasak Vašingtono medicinos universiteto mokyklos, žmogaus smegenų branda tiesiogiai susijusi su jų elgesiu. Vaikystėje smegenų pilkoji masė būna pati didžiausia, o senstant jos mažėja. Skirtingas smegenų dalis jungiančios baltosios medžiagos senstant daugėja.

Naudodami kompiuterinę įrangą mokslininkai sugebėjo 92 proc. tikslumu nustatyti, ar tiriami smegenys priklauso vaikui ar suaugusiajam. Tyrėjai tvirtina, jog prefrontalinė žievė yra paskiausiai subręstanti smegenų dalis, todėl vaikui sunkiau suprasti savo veiksmų pasekmes.

„Mes žinome, kad dešimtmečio smegenys, lyginant su suaugusio žmogaus, yra ir struktūriškai, ir funkciškai nesubrendę“, – teigė Londono universiteto koledžo mokslininkė Sarah-Jayne Blakemore. Ji drauge su kitais neurologais pasisako už tai, kad už savo veiksmus turėtų atsakyti vyresni žmonės.

Kai kuriose JAV valstijose už nusikaltimą gali būti teisiamas ir septynmetis, kitose prieš teismą gali stoti tik sulaukę aštuoniolikos.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)