Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

RiMuSaS 2010-10-28 13:23
Senai reikejo apie tai pradet kalbet. Turi buti ivesti tokie mokesciai ir kuo greiciau.
remindme 2010-10-28 13:57
Gerai kad Lietuvoje tokio mokescio neiveda, antraip lietuviai badu ismirtu
Azuolas 2010-10-28 14:08
tas argumentas "neteks darbuotojai darbo" žudantis tai gal ir vagių ar samdomų žudikų nereikėtų sodinti į kalėjimus? juk dažnai ir jie išlaiko šeimas... O šiaip pritariu tokiam mokesčiui. Tokių gydymas juk eina iš visų piliečių kišenių... Jei už gydymą mokėtų vien iš savo kišenės, abejoju ar labai valgytų tuos čipsus ir limonadus.
Zero 2010-10-28 14:36
100% pritariu tas nutukelis gydosi is musu kisenes . Butinas mokestis
Kupse123 2010-10-28 15:55
taip bet problema (ligos) atsiranda po visko , kai buna per velu pasakyti. Viskas nebevalgysiu cipsu nes tai nesveika. zmones visada per velai susimasto
Tadas 2010-10-28 15:58
Aha, geras čia būtų mokestis, tačiau... Lažinamės bus taip: mokesčius už info laikmenas priims, o šito nepriims...
rwc 2010-10-28 16:06
Iš esmės tai reiškia akcizo įvedimą aliejui, cukrui, druskai, kavai. Nors aišku, kainos faktorius irgi svarbus. Reikia ne akcizus įvedinėti atskiroms prekėms, o privalomą sveikatos draudimo mokestį didinti.
Mikis 2010-10-28 16:12
Istikruju reiketu vsiems neturi darbo i kalejima potencialus vagis
RiMuSaS 2010-10-28 16:40
Kokias nesamones sneki ?? Cia kalbama apie nesveika maist kaip pvz. duoda cipsai ir visokie saldikliniai gerimai t.y. produkcija neturinti maistines vertes. Arba tokie produktai kaip magdonaldo plasmasines nesmaones. Prie ko cia aliejus cukrus ??
Vytax 2010-10-28 17:04
Apskritai tai turėtų būti privalomos kažkokios maisto ruošimo taisyklės viešojo maitinimo įstaigose. Jei tai mėsos patiekalas, tai jis turėtų būti būtinai pateikiamas su kažkokiu nustatytu kiekiu daržovių. Uždrausti reiktų visokius pusfabrikačius valgyklose. Bulvių kepimą aliejuje apskritai drausti, nesvarbu ar tai Fri, ar traškučiai.
rwc 2010-10-28 17:58
pridėti. Stambieji gamintojai tiesiog prisigalvos naujų "diet coke" ir "ultralow fat bigmac", taip tik dar labiau pakenkdami - sudarydami iliuziją neva tai sveika. Apmokestint reikia arba visus produktus, arba nieko.
Pumper 2010-10-28 18:04
Pieva tokie mokesčiai. Ir pats sveikiausias maistas dideliais kiekiais (kokiais ir vartojami tie linksmonadai, čipsai ir hamburgeriai) yra kenksmingas.
Azuolas 2010-10-28 18:26
Čia ir yra pagrindinė kliūtis. Išties labai sunku bus taip įforminti "nesveiką maistą", kad gamintojai neapeidinėtų. Tačiau nemanau, kad neįmanoma. Bent jau kokius čipsus ar vaisvandenius galima rasti tvirtų įrodymų, kad kenkia. Taip pat yra daug klaidinančių reklamų apie sveikumą. Pvz "be cukraus" tai jau atomatiškai neva tia sveikas produktas. Ar dar žiūriu paplite ant kokių grynai sintetinių "maisto" produktų dėti didelį užrašą "Be konservantų", kai nėra net kam ten sugesti
rwc 2010-10-28 18:46
Taip išeina, kad jei aš vartoju įvairų maistą, tai turiu sumokėti už tai, kad kažkas nejaučia saiko? Porą kartų per mėnesį nespjaunu į picas, kebabus, kokakolą, cepelinus, šokoladukus, lašinius, mėsos ir žuvies konservus. Jie sudaro kokį trečdalį išlaidų maistui. Ar papildomas akcizas realiai padidintų galutinę kainą? Manau, kad ne. Greito ir sintetinio maisto antkainiai ir taip išpūsti iki negalėjimo. Kokakolos ir hamburgerių kainos skirtinguose regionuose skiriasi dešimtis kartų - tiek, kiek vietiniai sutinka mokėti. Net ir vienoje parduotuvėje, pvz., dvilitrinis kokakolos bambalys kainuoja pigiau nei 2 0.5 l butelaičiai. Tada klausimas, kokio dydžio turi būti akcizas. Su dabartiniais viskas aišku: cigaretės matuojamos vienetais, alkoholis - tūriniu procentu, kuras - litrais ir oktaniniu skaičiumi. Akcizas skaičiuojamas procentais nuo populiariausio produkto vidutinės kainos arba nuo tiekėjo kainos, jei tiekėjų kiekis ribotas. Kaip apskaičiuoti akcizą picai - saliamio gabaliukais? Čipsams - riebalų kiekiu? Milijonas poįstatyminių aktų, kiekvienas su savu apėjimu.
Azuolas 2010-10-28 19:03
Sutinku, kad čia jau galvos skausmas šiek tiek. Pradžioje reikėtų griežtai įforminti kas yra nesveikas maistas, galbūt sukurti atskiras kategorijas, kur skirtusi mokesčiai. Kokiu būdų apmokęstinti dar ne tiek svarbu pridedi kokį procentą nuo kainos ir viskas.
rwc 2010-10-28 19:32
Ir gautųsi kaip su sviestu ir 38 laipsnių šnapsu. Vieną formalų parametrą ar pavadinimą pakeiti - ir jau galioja kitokie įstatymai. Nuo to kenčia tik kokybė. Pavadink picą bandele su saliamiu arba atskirai pardavinėk picų padus ir ingredientus. Paspausti būtų galima nebent maitinimo įstaigas - o nukentėtų būtent labiausiai besirūpinantis kokybe ir receptūromis.
Arns 2010-10-28 19:44
Manyčiau jei jau apmokestinti nesveiką maistą, tai tik ne kaip po patį vienetą, o jo reklamą, ypač per televiziją. Sakykim už kiekvieną minutę tam tikras procentas nuo sumokamos sumos televizijai būtu atskaičiuojamas į valstybės biudžetą. Šitaip tikrai vyktu prevencija nesveiko maisto, plius paprasti žmonės, dažnai arba iš vis tokio maisto nevalgantys, nenukentėtu finansiškai nė kiek.
Vytax 2010-10-28 20:07
Na šiaip matyt ir bus vienintelė alternatyva tai tik kintamas PSD dydis. Tarkim už kiekvieną viršsvorio kilogramą po 10Lt. Ir taip kuo daugiau sveri, tuo mažiau lieka pinigų maistui.
Donatas1 2010-10-28 20:27
Visiškai pritariu, reklama - kertinis nesveiko maisto paklausos akmuo.
RiMuSaS 2010-10-28 20:42
Nezinau kodel tiek daug zmoniu vis dar palaiko tokiu produktu gamintojus. Taip ir as kartais suvalgau cipsu. Bet as nieko pries kad jie pabranktu. Gal tuomet karta i menesi ar pora savaiciu sumazinciau sivartojima karta i menesi ar du ? Negeriau ?? Nustokit vergaut savo pilvams. Valgyt reikai tam kad gyventumet, o ne gyvent tam,kad valgytumet. Jai pabranks pradesit gal maziau est to slamsto. Tai tik valio pasikeis jusu vartojimo iprociai. Jau geriau vartot, kad ir netokias super ekologiskas darzoves, nei produkcija kuri isvis neduoda jokios naudos organizmui.