Naujas kosminis teleskopas kainuos 6,5 mlrd. dolerių  (0)

Naują orbitinį teleskopą „James Webb Space Teleskope“ (JWST), kuris pakeis „Hubble“, pavyks paleisti ne anksčiau kaip 2015 metų rugsėjį ir tik tuo atveju, jeigu JAV kosmoso žinyba NASA papildomai gaus 1,5 milijardo dolerių. Tad kosminis teleskopas ir jo priežiūra iki tarnavimo pabaigos iš viso kainuos nebe 5, o jau 6,5 milijardo JAV dolerių. Pradinė prioritetinio NASA projekto sąmata 2001 m. siekė 1 mlrd. JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai trečiadienį žurnalistams pareiškė NASA direktoriaus padėjėjas Chrisas Scolese. Pasak jo, NASA specialistai išanalizavo, kaip įgyvendinamas šis projektas, kurio realizavimas smarkiai atsilieka nuo grafiko. Naujosios kartos teleskopo sukonstravimo ir išvedimo į orbitą programa buvo patvirtinta 2008 m. liepą, nors apie tokius planus NASA paskelbė dar 1998 m. Nugabenti teleskopą į kosmosą iš pradžių buvo ketinama 2013 metais. Dabar manoma, kad teleskopas į orbitą bus iškeltas ne anksčiau kaip 2015-ųjų rugsėjį. „Paaiškėjo, jog prieš dvejus metus buvo numatytos ne visos būsimos išlaidos“, – sakė Ch. Scoleze. Tiesa, gera naujiena yra ta, jog vėluojama ne dėl techninių nesklandumų, o dėl vadybos ir biudžeto spragų. – Mums, žinoma, nepatinka, kad projekto realizavimas atsieis kur kas brangiau.“ „Vien tik per dvejus artimiausius metus teleskopui reikės papildomai rasti beveik 500 milijonų dolerių, - pažymėjo NASA direktoriaus padėjėjas. – Bet jei Kongresas neatsižvelgs į mūsų pageidavimus, teleskopo paleidimą teks atidėti vėlesniam laikotarpiui, o dėl to projektas dar labiau pabrangs“, – pareiškė jis. Naujoje 24 metrų ilgio kosminėje observatorijoje bus įrengtas 6,5 metro skersmens veidrodis – daugiau kaip dukart didesnis už dabar aplink Žemę skriejančio teleskopo „Hubble“ veidrodžio skersmenį. Anot specialistų, naujasis teleskopas už „Hubble“ bus galingesnis mažiausiai 100 kartų. Teleskopą planuojama „įkurdinti“ 1,6 mln. km atstumu nuo Žemės paviršiaus, vadinamajame antrajame Lagranžo taške, kur Žemės ir Saulės traukos jėgos kompensuoja viena kitą.

Džeimso Vebo vardu pavadintas kosminis teleskopas visatą zonduos infraraudonųjų spindulių dažniu ir padės astronomams susidaryti tikslesnį visatos ankstyvųjų laikų vaizdą, geriau suprasti žvaigždėdaros ir kitus visatoje vykstančius procesus.

Teleskopo projektas „suryja“ maždaug 40 proc. metinio NASA astrofizikos padalinio biudžeto.

JWST teleskopo konstrukcijos darbus galima stebėti tiesiogiai internetu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)