Atitrūkęs NASA tyrimų balionas buvo sukėlęs pavojų žmonių gyvybėms (Video)  (6)

Australijoje ketvirtadienį prieš pakilimą nuo starto aikštelės netikėtai atitrūkus milžiniškam JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) tyrimų balionui, sudužo milijonus dolerių kainuojanti mokslinė įranga, buvo apverstas didelis automobilis ir per plauką nenukentėjo išsigandę stebėtojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio dramatiško incidento vaizdo įraše matyti, kaip didelė ir sunki baliono gondola atitrūko nuo starto aikštelės ir, slinkdama pažeme, išvertė tvorą, nubloškė ant šono vieną visureigį, o kitą peršoko, kol galiausiai sustojo. Automobiliuose buvę ir aplinkui stovėję žmonės tik per atsitiktinumą nenukentėjo.

„Sėdėjome savo automobilyje ir ruošėmės patraukti jį iš kelio. Tiesą sakant, dar keliasdešimt centimetrų, ir mus būtų sutraiškę“, – televizijos ABC parodytame reportaže sakė vienas įvykio liudininkas. „Jeigu ne ten buvęs kito džentelmeno automobilis, manau, dabar jau būtume kur nors kitur, – sakė jis. – Jau manėme, kad būsime nublokšti.“ Helio balionas, kuris visiškai išsipūtęs dydžiu prilygsta futbolo aikštei, iš NASA Balionų leidimo centro, esančio netoli Australijos centrinio miesto Alis Springso, turėjo pakilti į stratosferą ir pasiekti maždaug 40 kilometrų aukštį.


Pasak liudininkų, jų buvo paprašyta pasitraukti tolyn, tačiau jiems dar nespėjus sureaguoti baliono gondola su brangiais moksliniais prietaisais netikėtai atitrūko. „Mes pradėjome traukti automobilius ir vos išvengėme sutraiškymo“, – sakė vienas liudininkas. „Aplink ore skraidė nuolaužos, – pasakojo kitas. – (Prie aikštelės) buvo kilęs tikras chaosas.“

Praeitą mėnesį mokslininkai sėkmingai paleido panašų balioną, prie kurio pritvirtinti prietaisai matavo rentgeno ir gama spinduliuotę, skleidžiamą įvairių žvaigždžių ir galaktikų bei prasisveriančią giliai į Žemės atmosferą. Alis Springso balionų leidimo centro direktorius Ravi Soodas sakė, kad mokslininkai, dalyvavę šiame NASA finansuojamame tyrimų projekte, smarkiai nusivylė dėl pastarojo incidento. „Leidžiant balionus tokių dalykų retkarčiais pasitaiko, tačiau dėl to išties apmaudu. Tiesą sakant, labai skaudu“, – skundėsi jis televizijai ABC.

 

(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)