JAV bendrovė „SpaceX“ sėkmingai išbandė pirmąją privačią kosminę kapsulę „Dragon“ (Video)  (4)

Iki šiol nė viena privati įmonė nebandė paleisti į orbitą savo erdvėlaivio ir sugrąžinti jį atgal į Žemę, o „SpaceX“ ši operacija pavyko puikiai, teigia NASA ir kompanijos atstovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Demonstracinis kapsulės paleidimas sukėlė JAV kosmoso agentūros entuziazmą ir padidino pasitikėjimą dėl galimybės naudoti privačių įmonių paslaugomis gabenant astronautus į kosmosą ir aprūpinant Tarptautinę kosminę stotį (TKS), praneša naujienų agentūra AFP.

„Aš pusiau šoke. Norėčiau tokiu momentu aiškiau reikšti mintis. Viskas vyko geriau nei tikėjausi. Jei šiandien „Dragon“ kapsulėje būtų sėdėję žmonės, tai būtų labai malonus pasivažinėjimas“, – kalbėjo „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas.

„Dragon“ kapsulę trečiadienį 17.43 val. Lietuvos laiku iš Kanaveralo kyšulio Floridoje į kosmosą pakėlė raketa „Falcon 9“. Kulkos formos kapsulė maždaug po 10 minučių išėjo į orbitą, tuomet du kartus apskriejo aplink Žemę, o tuomet vėl pasuko į atmosferą ir maždaug 21.04 val. Lietuvos laiku nusileido Ramiajame vandenyne.

„SpaceX“ erdvėlaivis „Dragon“ sėkmingai nusileido vandenyne. Misija sėkminga“, – praėjus kelioms akimirkoms po to, kai kompanija patvirtino, jog kapsulė nusileido vandenyne į vakarus nuo Meksikos pakrantės, socialiniame tinkle „Twitter“ rašė NASA.

Dragon“ kosminėje kapsulėje nieko nebuvo, tačiau ja gali skristi 7 įgulos nariai, yra erdvus krovinių skyrius, kurio užtektų atsargomis aprūpinti Tarptautinę kosminę stotį po to, kai kitąmet bus užbaigta NASA daugkartinių erdvėlaivių misija.

„Visi požymiai rodo, kad operacija buvo 100 proc. sėkminga. Tai tikrai nuostabus „SpaceX“ pasiekimas. Eksperimentas veikia – valstybinio ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas yra sėkmingas“, – teigė NASA Komercinės įgulos ir krovinių programos vadybininkas Alanas Lindenmoyeris.

Šios operacijos metu buvo patikrintas kapsulės sugebėjimas pakilti ir atsiskirti nuo „Falcon 9“ raketos, apskrieti aplink Žemę, perduoti signalus ir priimti komandas ir sėkmingai sugrįžti. Kompanijos prezidentė Gwynne Shotwell sakė, kad kapsulė į vandenį nusileido 52 sekundėmis vėliau nei planuota, o erdvėlaivis į vandenį paniro per 10 kilometrų nuo nusileidimo taško.

Kitas žingsnis – 5 dienų misijos metu prisiartinti prie TKS. Tuomet „Dragon“ prie stoties priartėtų per 10 kilometrų. Vėliau planuojama misija į TKS – tuomet erdvėlaiviu jau skris ir įgula, ir krovinys. Abi šios misijos planuojamos kitąmet.

„SpaceX“ bendrovę įsteigė vienas iš „PayPal“ internetinių mokėjimų sistemos kūrėjų Elonas Muskas. Bendrovė 2008 metais pasirašė su NASA 1,6 mlrd. dolerių vertės sutartį, pagal kurią „Dragon“ kosminiais laivais į TKS bus gabenami kosminėje stotyje dirbantiems JAV astronautams skirti kroviniai. „SpaceX“ planuoja mažiausiai 12 kartų atskristi į TKS ir kas kartą pristatyti po 20 tonų krovinių. Bendrovė taip pat tikisi laimėti kitą NASA konkursą jos astronautams į TKS skraidinti. Šiuo metu „Dragon“ kapsulė tinka tik kroviniams gabenti, tačiau ji bus pritaikyta ir pilotuojamiems skrydžiams, teigiama pranešime.

Šiame vaizdo siužete – „Falcon 9“ raketos ir „Dragon“ kosminio laivo skrydžio į Tarptautinę kosminę stotį vizualizacija.

NASA taip pat pasirašė 1,9 mlrd. dolerių kontraktą su „ Orbital Space Corporation“ dėl 8 jos raketų „Taurus II“ paleidimų nuo 2011 metų.

Prezidentas Barackas Obama tikisi, kad privatus sektorius padės užpildyti tarpą, atsiradusį tuomet, kai NASA kitąmet į pensiją išleis savo daugkartinius erdvėlaivius, ir iki kol bus sukurti naujos kartos erdvėlaiviai. B. Obama pasiūlė per penkerius metus skirti 6 mlrd. dolerių ir padėti privačiam sektoriui sukurti patikimus ir įperkamus kosminius erdvėlaivius, galinčius transportuoti astronautus ir krovinius į TKS. Tiesa, NASA nerimauja, jog privačioms kompanijoms gali nepavykti laiku įvykdyti visų tikslų, tad siūloma trumpam pratęsti „Space Shuttle“ erdvėlaivių naudojimą.

Be to, pereinamuoju laikotarpiu JAV susisiekimą su TKS užtikrins ir Rusijos „Sojuz“ raketos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: