Amerikos saulėlydis ir Kinijos pakilimas  (19)

Remiantis žymių ekonomistų prognozėmis, nei šie, nei ateinantys 10 metų nežada JAV ekonomikai nieko gero, praneša „Reuters“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmetinėje konvencijoje kalbėję žymiausi ekonomikos ekspertai siūlė įvairiausias JAV ekonomikos nuosmukio vizijas trumpuoju, vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu. Šiais metais, išsekus vyriausybės pagalbos priemonėms, ekonomikos atsigavimas gali užstrigti.

Ilguoju laikotarpiu JAV turės susitaikyti su tuo, kad ją neišvengiamai pralenks didžiausia pasaulio ekonomika tapsianti Kinija ir kad ji galbūt praleido galimybę kontroliuoti savo finansines institucijas, dauguma kurių išlieka per didelės, kad bankrutuotų, ir toliau didėja.

Iš vienos pusės, Harvardo universiteto atstovas Martinas Feldsteinas teigia tikintis, kad JAV ekonomikos augimo prognozės 2011 m. yra mažiau optimistiškos, nei daugelis mano.

Iš kitos pusės, vyksta lenktynės su Kinija ir energingomis Azijos ekonomikomis, įskaitant Indiją. Remiantis dauguma skaičiavimų, iki trečiojo šio amžiaus dešimtmečio pradžios Kinijos ekonomika susilygins su JAV, teigia Harvardo universiteto ekspertas Dale’as Jorgensonas.

Anot D. Jorgensono, JAV turės susitaikyti su tuo, kad jos dominavimui pasaulyje yra lemta baigtis. Daugumai amerikiečių bus sunku tai suvokti ir JAV turi pasiruošti socialiniams neramumams bei kaltinimams dėl to, kas yra atsakingas už lyderystės pasaulyje praradimą, teigia ekspertas.

Masačūsetso technologijos instituto ekspertas Simonas Johnsonas yra tiesmukesnis ir teigia, kad finansų krizės padaryta žala ir jos pasekmės sudavė JAV dominavimui ilgalaikį smūgį.

„Amerikos dominavimo epocha baigėsi, – susirinkusiems dalyviams teigė S. Johnsonas. – Per du dešimtmečius (Kinijos) juanis taps pasaulio rezervine valiuta”.
Pasak S. Johnsono, JAV nesugebėjo pasimokyti iš finansų krizės ir toliau aklai remia savo finansines institucijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)