Šuo gali perspėti apie vėžį  (4)

Žmonių geriausi draugai gali tapti dar geresniais: tyrimai rodo, kad šunys gali užuosti ankstyvąsias žarnyno vėžio stadijas, praneša dailymail.co.uk. Naujausių tyrimų duomenimis, labradorų retriveris gali aptikti vėžio pėdsakų daugiau nei 90 procentų tikslumu. Kadangi šunų uoslė yra 1000 kartų jautresnė nei žmonių, jis gali pajusti cheminius junginius, būdingus tam tikroms vėžio rūšims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios išvados gali atnešti netikėtų pokyčių žarnyno vėžio ankstyvųjų stadijų diagnostikoje. Šios vėžio rūšies išgydymo rodikliai yra aukščiausi, jei liga dar nebūna išplitusi po visą kūną.

Ankstesni tyrimai parodė, kad tam tikros veislės – dažniausiai labradorai ar portugalų vandens šunys – gali užuosti pūslės, odos, plaučių, krūties ir kiaušidžių vėžį.

Yra žinoma, kad plaučių ir krūties vėžiu sergantys pacientai iškvepia biocheminių medžiagų, kurios gali būti aptiktos kaip onkologinės ligos indikatoriai.

Apmokyti šunys, uostydami odą, joje sugeba aptikti pakitimų, kurie gali būti diagnozuoti kaip odos vėžys melanoma.

Dabartinė Nacionalinės sveikatos tarnybos patikrinimo programa naudojasi tam tikru žarnyno vėžio testu, kurio metu ekskrementų mėginiuose ieškoma kraujo pėdsakų. Tačiau pastarojo tyrimo autoriai teigia, kad šis laboratorinis metodas yra ganėtinai ribotas, nes taip aptinkama tik 10 proc. ankstyvosios ligos stadijų atvejų.

Eksperimentas su šunimis buvo itin sėkmingas. Per keletą mėnesių tyrėjai su labradorų veislės šunimi atliko 74 uoslės testus. Kiekvieno testo metu šuo uosdavo penkis mėginius – žarnyno vėžiu sergančio žmogaus audinių mėginį ir keturis kontrolinius mėginius, kuriuose vėžinių ląstelių nebūdavo. Prieš tai šuniui būdavo duodama apuostyti nosinę, į kurią kvėpavo kitas žarnyno vėžiu sirgęs asmuo.

Labradoras teisingai aptiko net 95 proc. mėginių su onkologinės ligos paliestais audiniais. Tyrimo autoriai tvirtina, kad ne mažiau didesnis statistinis patikimumas buvo pasiektas ir diagnozuojant ankstyvąsias ligos stadijas.

„Tyrimo rezultatai byloja, kad onkologiniai dariniai pasižymi specifiniu kvapu, - tvirtina tyrimo autoriai. – Tokių dalelių kvapo savybės gali tapti efektyvia priemone diagnozuojant vėžinius susirgimus.“

Tyrimo autoriai pripažįsta, kad klinikinėje praktikoje pasitelkti šunis gali būti keblu, nes ilgai užtrunka ir brangiai kainuoja šunų dresūra. Bet jei vėžio daleles gali užuosti šuo, tikėtina, jog įmanoma sukurti specialų jutiklį.

Tačiau specialistai pripažįsta, jog reikės dar daug laiko, pakol pavyks perprasti cheminę sudėtį to, ką šuo užuodžia. Tiesa, niekas neprieštarauja, kad ankstyvoji diagnostika gelbsti žmonių gyvybes, ir jai dera skirti kuo daugiau dėmesio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (4)