Plaukiojantis „banginis“ grynintų pasaulio upių vandenį  (2)

Belgų architektas Vinsentas Kalebo (Vincent Callebaut) suprojektavo ant vandens plūduriuojantį banginio formos sodą, kuris galėtų plaukioti pasaulio upėmis ir gryninti jų vandenį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau keletą neįprastų dizaino sprendimų pasiūlęs belgų architektas sukūrė naują viskuo apsirūpinančios ekosistemos modelį. Jame būtų panaudojama saulės ir upės tėkmės energija, o vanduo, kuriuo juda laivas, filtruojamas ir gryninamas.

Dizaino sprendimas – futuristinis ar net šiek tiek utopinis, tačiau skatinantis mąstyti apie ateitį. Projekto idėją paskatino tai, kad šiuo metu maždaug milijardas planetos gyventojų neturi nuolatinio švaraus geriamojo vandens šaltinio. Kūrėjai mano, jog jų projektas problemai „suteiktų pavidalą“ ir veiktų kaip „populiarioji pedagogika“, taip pat paskatintų rimtesnius politinius debatus. Tokiame „banginyje“ galėtų įsikurti ir mokslininkų laboratorija.

Plaukiojančio objekto eksterjeras būtų padengtas titano dioksido sluoksniu – ši medžiaga reaguoja į ultravioletinius saulės spindulius. Ši cheminio junginio savybė būtų išnaudojama valant upių vandenį. Upių vanduo taip pat būtų tiekiamas sodo sistemomis, kurios biologiškai išfiltruotų upių vandenyje esančius teršalus. Amfibinės struktūros viduje būtų keturi sodai: „Vandens“, „Žemės“, „Ugnies“ ir „Oro“.

Pavadinimą „Fizalija“ („Physalia“) įkvėpė medūza, vadinama portugališkuoju laiveliu (lot. Physalia physalis), kurio pažodinis vertimas bendrąja prasme gali reikšti ir „vandens burbulas“. Amfibinei struktūrai siūlomas maršrutas - Senos, Temzės, Volgos, Reino, Tigro, Eufrato ir kitomis upėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)