Astronomai nustatė galimai pavojingas žvaigždes  (11)

Astronomai aptiko nedidelį būrį netoliese esančių žvaigždžių, kurios per artimiausią milijardą metų gali priartėti pakankamai, kad sukeltų rūpesčių Saulės sistemai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai apskaičiavo 40 tūkst. nedidelės masės žvaigždžių M nykštukių orbitas ir nustatė, kad 18 iš jų per artimiausią milijardą metų gali pavojingai priartėti prie Saulės sistemos. Nors šansai, kad tai iš tiesų nutiks, greičiausiai yra maži, to pasekmės, anot mokslininkų, gali būti dramatiškos, praneša interneto tinklalapis Space.com.

„Tikimybė, kad M nykštukė susidurs su Saule iš esmės yra lygi nuliui. Tačiau net jei viena jų priartės, tai gali sukelti kometų liūtį“, – teigė tyrimo autorius Džonas Bočianskis (John Bochanski) iš Pensilvanijos valstijos universiteto.

J. Bočianskis ir jo kolegos išanalizavo maždaug 40 tūkst. M kategorijos žvaigždžių-nykštukių katalogą. Tai – paplitusi raudonųjų nykštukių rūšis. „Daugiau kaip 70 proc. visų žvaigždžių yra M nykštukės“ – tvirtina mokslininkas.

Kataloge pateikiamas žvaigždžių radialinis greitis, nuotolis ir judėjimo trajektorijos. Naudodami šią informaciją mokslininkai sumodeliavo, kokiomis orbitomis šios žvaigždės judės per artimiausią milijardą metų. Taip buvo nustatyta, kurios žvaigždės gali priartėti pakankamai arti, kad „sujauktų“ Saulės sistemos apylinkių tvarką ir galbūt į Saulės sistemos vidų netyčia pasiųstų nelauktų kometų.

„Mes įvertinome visus šio katalogo objektus. Tai tarsi ginklas su 40 tūkst. kulkų. Tad turėjome įvertinti, ar kuri nors iš jų nekliudys mūsų“, – Space.com pasakojo J.Bočianskis.

Galiausiai tyrėjų grupė nustatė 18 žvaigždžių, esančių vadinamojoje „Nemezidės orbitoje“, pavadintoje vardu hipotetinės žvaigždės-nykštukės, kuri, kaip mano kai kurie mokslininkai, gali skrieti aplink Saulę labai dideliu nuotoliu.

Kai kurie mokslininkai, norėdami paaiškinti Žemėje periodiškai pasikartojančius masinius gyvybės išnykimus, iškėlė Nemezidės hipotezę. Manoma, kad hipotetinė Nemezidė galėtų periodiškai veikti Oorto debesyje esančias kometas, taip galbūt sukeldama katastrofiškus kosminių objektų susidūrimus su Žeme.

Mokslininkų atliktame tyrime dar daug neaiškumų, ypač prognozėse, liečiančiose milijardo metų periodo pabaigą. Tačiau panašu, jog galimybė netolimoje ateityje Saulei susidurti su kuria nors iš 18 žvaigždžių yra pernelyg maža.

„Beveik 5 mlrd. metų siekiančioje Saulės sistemos istorijoje yra požymių apie vos keletą tokių susidūrimų, - teigia J. Bočianskis. Jis spėja, kad viena iš 18 įtarimą keliančių žvaigždžių per milijardą metų priartės pakankamai arti, kad jos buvimas būtų jaučiamas. – Tai mažai tikėtinas įvykis – tikimybė beveik artima nuliui. Tačiau mes identifikavome labiausiai jo tikėtinus kandidatus.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)