NASA kosminis teleskopas dairysis nematomų asteroidų  (3)

Naujas kosminis JAV teleskopas netrukus gali aptikti visą eilę dar nežinomų dangus kūnų, pranešė „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinių oro pajėgų Vandenbergo bazėje pakilimui ruošiama „Delta II“ raketa nešėja su WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) kosminiu teleskopu.

Šis infraraudonųjų spindulių diapazone veikiantis teleskopas galės tirti visą eilę dangaus objektų, pradedant nematomais asteroidais, kurių neįmanoma aptikti dėl tamsaus paviršiaus, bei kometomis, iki tolimų žvaigždžių ir galaktikų.

Tikimasi, kad WISE Saulės sistemoje atras apie 100 000 naujų asteroidų, skriejančių asteroidų juostoje tarp Marso ir Jupiterio. Jis turėtų aptikti ir šimtus kol kas nematomų asteroidų, kurių orbitos, manoma, priartėja prie Žemės.

Pranešama, kad WISE teleskopas galės aptikti Jupiterio dydžio objektus iki 60 000 astronominių vienetų (atstumas nuo Žemės iki Saulės) nuotoliu.

Kadangi pats teleskopas aušinamas ir jo temperatūra yra vos keliais laipsniais aukštesnė už absoliutų nulį, jis galės užfiksuoti šaltesnius ir daug toliau esančius objektus nei jo pirmtakai. Be to, WISE pats neskleis jokios pastebimos infraraudonos šviesos.

Mokslininkai tikisi, jog WISE padės jiems užfiksuoti mažas, šaltas žvaigždes, vadinamąsias rudąsias nykštukes, esančias mūsų galaktikos regione. Manoma, kad kai kurios jų gali būti arčiau nei mūsų artimiausia kaimynė Kentauro Proksima, nuo Žemės nutolusi per 4,2 šviesmečius.

Tyrimą vykdančio Kalifornijos universiteto mokslininkas Edwardas Wrightas teigė: „Rasime milijonus objektų, kurių iki šiol nematėme. Tolimesniuose regionuose teleskopas gali aptikti galaktikas, kurias slepia dulkės, arba kurios yra tokios senos ir tolimos, kad ligšioliniais teleskopais jų nebuvo įmanoma pastebėti“.

„WISE teleskopas taip pat gali padėti aptikti tik teorijoje egzistuojančią devintąją Saulės sistemos planetą (kadangi Plutonas nepriskiriamas planetoms, Saulės sistemoje jų liko aštuonios. Aplink Saulę skriejančių kometų orbitos leidžia spėti apie didelės iš dujų sudarytos planetos buvimą, kuri dar neatrasta. Ji galėtų būti maždaug 25 tūkst. kartų labiau nutolusi nuo Saulės nei Žemė“, - kalbėjo E. Wrightas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)