Projektuojamas pirmasis kosminis traktorius  (15)

Britų inžinieriai skelbia projektuojantys pirmąjį gravitacinį traktorių – kosminį laivą, galintį apsaugoti Žemę nuo tiesiai į ją lekiančio asteroido.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė „EADS Astrium“, projektuojanti ir gaminanti kosminius laivus NASA bei Europos kosmoso agentūros vykdomoms programoms, pranešė kurianti kosminį laivą, skirtą vadinamojo gravitacinio traktoriaus misijoms, rašo „Telegraph.co.uk“. Toks kosminis aparatas turėtų nukreipti nuo Žemės pavojingu kursu atlekiančius asteroidus.

Stevenage mieste Hertfordšyro grafystėje (D. Britanija) dirbantys „EADS Astrium“ gravitacinio traktoriaus projekto inžinieriai mano, kad jų suprojektuotas kosminis laivas galės nuvilkti į šalį iki 390 metrų skersmens asteroidus. Jei tokio dydžio kosminis luitas rėžtųsi į Žemę, smūgio energija 100 000 kartų viršytų 1945 m. ant Hirosimos numestą JAV atominę bombą.

Pasak „EADS Astrium“ mokslo ir tyrimų verslo plėtros vadovo daktaro Ralpho Cordey, bet koks didesnis nei 30 metrų kosminis kūnas kelia rimtą pavojų Žemei. Jo teigimu, tik laiko klausimas, kada koks nors asteroidas ims kelti tiesioginį pavojų Žemei.

Gravitacinis traktorius, galintis nukreipti nuo kurso 300 – 400 metrų dydžio asteroidus, bus 30 metrų ilgio ir svers 10 tonų. Priartėjęs prie pavojinga orbita skriejančio asteroido, jis „pakibs“ maždaug 50 metrų atstumu nuo jo paviršiaus. Lėkdamas kartu su šiuo kosminiu luitu maždaug 10 kilometrų per sekundę greičiu, gravitacinis traktorius savo sunkio jėga „vilks“ jį į šalį. Nors dėl tokio poveikio pirminis asteroido kursas pasikeistų labai nežymiai, to pakaktų, kad jis pralėktų pro šalį neužkliudęs Žemės. Tačiau kosminis traktorius pavojingą asteroidą turėtų pasiekti mažiausiai prieš 15 metų iki numatomo susidūrimo, kad spėtų pakankamai toli nuvilkti jį į šalį.

Arti Žemės skriejančių kosminių kūnų stebėjimo programą vykdančių NASA mokslininkų vertinimais, mūsų planetos prieigose „sukiojasi“ apie 100 000 asteroidų, dėl savo dydžio galinčių sunaikinti ištisą miestą. Kol kas pavyko identifikuoti ir sekti tik 6 363 iš jų, pastebi leidinys.

„EADS Astrium“ projektuojamas kosminis traktorius naudotų 4 labai efektyvius jonų čiurkšlių variklius, kurie leistų keisti skrydžio trajektoriją manevruojant ties reikiamu asteroidu. Britų inžinierių teigimu, jei astronomai aptiktų pavojinga orbita skriejantį asteroidą, šį kosminį laivą, naudojant turimas technologijas, būtų galima pagaminti ir paleisti per palyginti trumpą laiką.

Kol kas pavojingiausiu Žemei asteroidu laikomas 350 m skersmens „Apophis-99942“. 2004 m. astronomai nustatė, kad egzistuoja didelė tikimybė (1:37) , kad jis 2029 m. susidurs su Žeme. Vėlesni skaičiavimai atmetė tokio pavojaus galimybę, tačiau vis dėlto egzistuoja tikimybė, kad „Apophis“ 2029 m. gali pataikyti į vadinamuosius gravitacinius vartus - tam tikrą tašką erdvėje, kuris pakeistų jo trajektoriją. Jei taip nutiktų, dėl pasikeitusios orbitos jis 2036 m. galėtų susidurti su Žeme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)