NASA Antarktidoje išbandė naujuosius astronautų kostiumus  (4)

Naujieji Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) kostiumai gali atrodyti kaip nevykęs bandymas atkartoti žinomo animacinio filmuko „Teletabiai“ herojus, tačiau tai gali būti lemtingas faktorius, apsaugantis astronautus atvirame kosmose, rašo britų dienraštis „The Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai Antarktidoje esančioje Argentinos bazėje, esant panašiomis sąlygomis, kokios yra Marse, NASA išbandė naujojo tipo kosmonautų kostiumus. Kosmoso inžinieriaus Padlo de Leono sukurti skafandrai „NDX1“ atlaikė itin žemas temperatūras ir vėjo greitį, kuris siekė iki 22 m/s greitį. Tyrėjai, dėvėdami naujuosius kostiumus imitavo išėjimą į atvirą kosmosą, atlikinėjo gręžimo darbus bei rinko grunto pavyzdžius. 100 tūkst. JAV dolerių kainuojantis kostiumo prototipas yra pagamintas iš daugiau kaip 350 skirtingų medžiagų. Šio kostiumo gamyba buvo finansuota NASA lėšomis.

„Tai buvo pirmas kartas, kuomet mes išbandėme šį kostiumą tokiomis ekstremaliomis sąlygomis ir izoliuotoje aplinkoje, – kalbėjo kostiumo dizaineris P. de Leonas. – Mes norime įsitikinti, ar mūsų sistemos gali atlaikyti atšiaurias Marso sąlygas.“

Šios misijos metu pats P. de Leonas dėvėjo hermetinį kostiumą ir šalmą su įmontuotu mikrofonu, kad galėtų palaikyti ryšį su išorės pasauliu. Šiai misijai buvo suteiktas „Mars in Marambio“ vardas dėl čia esančios argentiniečių bazės. Mokslininkai pasirinko šią vietovę, nes, lyginant su kitomis Antarktidoje esančiomis bazėmis, jiems buvo lengviau pasiekti amžinojo įšalo žemę, kuri būna užšalusi beveik ištisus metus. P. de Leono teigimu, Antarktida puikiai tinka grunto pavyzdžių rinkimo misijoms, nes tai yra mažiausiai užteršta pasaulio vieta ir gali padėti ištirti kostiumo daromą poveikį.

Tačiau net jei šie bandymai ir bus sėkmingi, manoma, kad kostiumas nebus pradėtas plačiai naudoti dar artimiausius 25 metus. Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barackas Obama teigė, kad iki 2025 metų astronautai galės sėkmingai apskrieti Marsą ir saugiai sugrįžti atgal. Jo teigimu, po to seks išsilaipinimas Marse.

Vis dėlto, turint omenyje mažėjantį NASA biudžetą, žmonių valdoma misija į labiausiai į Žemę panašią planetą Saulės sistemoje gali įvykti dar vėliau. JAV nacionalinių tyrimų taryba neseniai pareiškė, kad robotų pilotuojamos misijos į Marsą ir apledėjusį Jupiterio palydovą Europą turėtų būti NASA planetų tyrinėjimų prioritetas per ateinantį dešimtmetį.

Nepaisant to, P. de Leonas tiki, kad astronautai, žengdami pirmuosius savo žingsnius Marse, dėvės jo sukurtus kostiumus ar bus panaudota bent maža jų dalis. „Aš būsiu be galo laimingas, net jei ir menkiausia mūsų sukurto kostiumo detalė pasieks Marsą“, – kalbėjo P. de Leonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)