Laikas stebėti Saturną!  (0)

Balandis šiemet – itin dėkingas mėnuo stebėti į naktinio dangaus sceną „su trenksmu“ sugrįžtančią įspūdingiausią Saulės sistemos planetą Saturną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusį (pirmąjį balandžio mėnesio) savaitgalį „skrybėlėtasis“ Saturnas pasiekė opoziciją, kai jis yra arčiausiai Žemės. Opozicija reiškia, jog Saturnas savo orbitoje įsitaisė tiksliai priešais Saulę, o tarp jo ir Saulės – mūsų planeta. Vadinasi, balandį Saturnas temstant teka rytuose, auštant leidžiasi vakaruose, o naktiniame danguje praleidžia kiaurą naktį! Be to, „Žiedų valdovu“ vadinamas šviesulys visą balandžio mėnesį karaliaus naktiniame danguje iki vidurnakčio, nes tokiu laiku naktiniame skliaute bus vienintelė matoma Saulės sistemos planeta. Užtat kaip ji atrodys!

Opozicijoms būdingas Sylaidžerio efektas (Seeliger Effect). Tai - tam tikrų dviejų skirtingų optinių efektų derinys, dėl kurio gerokai padidėja opozicijoje esančio šviesulio (šiuo atveju Saturno) ryškumas ir šviesumas.

Tarp Saulės ir Saturno atsidūrusi Žemė atstumų kontekste savo dydžiu prilygsta smiltelei. Saulės spinduliai tiesiai mums iš už nugaros lekia į priešais mus esantį Saturną, o Žemė užstoja vos kruopelę tos šviesos. Tad Saturnas tokioje situacijoje būna itin gerai apšviestas. O šviesos šaltinį (Saulę) stebėtojui ant Žemės paviršiaus slepia itin galinga „nugara“ – visa Žemės planeta. Ar begali būti geriau?

Opozicijai būdingas ir kitas efektas, žinomas „coherent backscattering“ (koherentinės grįžtamosios sklaidos) pavadinimu. Šio reiškinio esmė tokia: į objektą, sudarytą iš atskirų, savarankiškų dalių (pavyzdžiui, Saturno žiedus, kurie sudaryti daugiausiai iš ledo nuolaužų), nukreipus šviesos spindulį, šviesa kryptimi, priešinga spinduliui, bus atspindima kur kas intensyviau ir objektas atrodys šviesesnis bei ryškesnis. Išsamesnės informacijos apie Sylaidžerio efektą anglų kalba rasite spustelėję šią nuorodą.

Galų gale, opozicija yra itin dėkingas metas pamėginti įžiūrėti Saturno mėnulius. O jei netyčia pavyktų įžvelgti dar ir Saturno apylinkėse besisukiojantį zondą „Cassini“...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)