Rusija ir JAV bendradarbiaus statydamos bendrus atominius erdvėlaivius?  (33)

Jei praėjusį šimtmetį Jungtinės Amerikos Valstijos ir Rusija kosminėse ir branduolinių technologijų varžybose intensyviai konkuravo, tai dabar gali nutikti taip, jog abi šalys apvienys savo pastangas ir išteklius bei kartu nusiraškys vadinamojo Šaltojo karo metu užsimezgusius technologinio progreso vaisius. Balandžio 15 d. JAV Nacionalinė Aeronautikos ir kosmoso agentūra (NASA), Rusijos „Roskosmos“ ir keleto kitų „branduolinių valstybių klubo“ atstovai sės prie diskusijų stalo aptarti naujos kartos atominių erdvėlaivių statybos perspektyvas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Roskomos“ vadovas Rusijos valstybinei naujienų agentūrai pranešė, jog pokalbio metu bus aptartos branduolinių reaktorių technologijos. Potencialiomis projekto partnerėmis paminėtos ir Prancūzija, Vokietija, Kinija bei Japonija.

Kodėl toks susitikimas įvyks dabar? Pasirodo, „Roskosmos“ planuoja jau kitais metais užbaigti naujos kartos atominio erdvėlaivio variklio kūrimą. Nors Rusija ir puoselėja ambicingus branduolinių technologijų kosmose planus, minėto atominio variklio sukonstravimui prireiks 600 mln. JAV dolerių. Finansinę paramą mainais už dalyvavimą projekte pasiūlė valstybinė Rusijos branduolinių technologijų agentūra „Rosatom“. Tačiau „Roskosmos“ akivaizdžiai siekia tarptautinio bendradarbiavimo, kad ir koks jis būtų – finansinis ar techninis.

Branduolinės technologijos ilgai buvo laikomos priemone, atversiančia žmonijai kelius į tolimąjį kosmosą. Tačiau optimaliausio sprendimo, kaip jas tam išnaudoti, tebeieškoma. Anksčiau Rusija yra prasitarusi, jog rusų kuriamas atominis variklis bus kažkas panašaus į „megavato klasės kosminę branduolinių jėgainių sistemą“.

Galbūt tai galėtų reikšti, jog tada buvo užsiminta apie branduolinę jėgainę kosmose, kuri tiektų energiją joniniams varikliams ar kitoms technologijoms. Neatmestinas variantas, jog rusų konstruojamos branduolinės sistemos šiluma galėtų būti naudojama ne tik elektros energijos gaminimo tikslais, bet ir kaip varančioji erdvėlaivio jėga.

Kol kas nežinia, ar balandžio 15 d. rusai viešai pristatys kuriamą branduolinį variklį. Apskritai ne visai aišku, ko iš šio susitikimo tikisi Rusija. Jei paaiškės, kad Rusija ir JAV pasirašė beprecedentį susitarimą kartu kurti ir skraidinti kelionėms į tolimąjį kosmosą skirtas branduolinį erdvėlaivį, apie tai nuskambės ir žiniasklaidoje. Tiesa, kol kas visa tai – nors ir labai intriguojančios, bet tik prielaidos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (33)