Moterims seksualiai patrauklesni yra tylūs, rimti vyrai?  (21)

Remdamiesi naujausio tyrimo rezultatais, Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai pareiškė, jog moterims seksualiai patrauklesni atrodo tylūs, susimąstę, rimti vyrai – tie, kurie atrodo laimingi, pasirodo, moterų požiūriu „yra kur kas mažiau seksualiai patrauklūs.“ O štai vyrus seksualiai labiau traukia besišypsančios, o ne savimi pasitikinčios ar išdidžiai atrodančios moterys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo rezultatai byloja, jog moterims mažiau patrauklūs yra besišypsantys vyrai: dailiosios lyties atstoves labiau traukia tokie, kurie atrodo išdidūs ir galingi arba paniurę ir susigėdę, rašo „DailyMail“. Britų Kolumbijos universitete atlikto tyrimo rezultatai iš dalies paaiškina „blogų vyrukų“ žavesio ir kitų nusistovėjusių lytiškumo vaizdinių populiarumą. „Nors maloni veido išraiška priimama kaip draugiškos socialinės sąveikos (taip pat ir seksualinio patrauklumo) ženklas, yra atlikta labai nedaug tyrimų, kuriais mėginta išsiaiškinti, ar šypsena iš tiesų yra patrauklus veiksmas, – pažymi tyrimui vadovavusi profesorė Džesika Treisi (Jessica Tracy). – Mūsų atlikto tyrimo rezultatai rodo, jog vyrai ir moterys į demonstruojamas emocijas (taip pat ir šypseną) reaguoja labai skirtingai.“ Tyrimo metu daugiau kaip tūkstantis tiriamųjų vertino šimtuose fotografijų užfiksuotų priešingos lyties atstovų (-ių) seksualinį patrauklumą. Tyrimo dalyviams buvo rodomos nuotraukos su įvairiausias emocines būsenas atspindinčiomis veido išraiškomis – laimingi veidai (plačios šypsenos), išdidi veido išraiška (iškelta galva, žvilgsnis iš aukšto), drovi, susigėdusio žmogaus veido išraiška (šalin nusuktas žvilgsnis, nuleista galva). Išanalizavę tiriamųjų pasirinkimus, mokslininkai pastebėjo, jog moterys kur kas rečiau rinkosi besišypsančių, laimingų vyrų veidus. O vyrai – priešingai – besišypsančių, laimingų moterų veidus rinkdavosi dažniausiai. „Svarbu atminti, jog šios tyrimo metu buvo tyrinėjamas nuotraukose matomų veidų seksualinis patrauklumas „iš pirmo žvilgsnio“, t. y., pirmieji įspūdžiai, kylantys vertinant kito asmens išvaizdos seksualumą, – pabrėžia tyrimo bendraautorius Alekas Bylas (Alec Beall). – Noriu atkreipti dėmesį, jog mes tiriamųjų neprašėme pasirinkti, kurių veidų savininkės (-ai) būtų tinkami asmeninių ar šeimyninių santykių partneriai. Mus domino tik instinktyvi, pirmapradė reakcija į kūnišką, seksualinį patrauklumą.“ Anot A. Bylo, ankstesnių studijų rezultatai byloja, jog, renkantis partnerį ilgalaikiams santykiams, itin geidžiami teigiamomis emocijomis spinduliuojantys, malonaus charakterio asmenys. Tokio pobūdžio tyrimų rezultatai leidžia manyti, jog žmonių patrauklumo prioritetai ir „skonis“ susiformavo veikiant tam tikroms evoliucinėms ir kultūrinėms jėgoms. Pavyzdžiui, evoliucinio pobūdžio teorijose aiškinama, jog moteriškos lyties atstovėms išdidūs vyrai atrodo patrauklesni dėl to, jog tokia jų povyza byloja apie tvirtą jų statusą bei tam tikras kompetencijas ir galimybes su partnere išauginti palikuonių.

Tyrėjų įsitikinimu, reikia daugiau tyrimų, kuriuos atliekant būtų nagrinėjamos atsakomosios reakcijos į laimės, džiaugsmo atributus. Tačiau jie yra linkę manyti, jog šį fenomeną galima paaiškinti remiantis kai kuriais evoliucinės psichologijos bei sociokultūrinių lytiškumo normų principais. Pavyzdžiui, ankstesnių tyrimų rezultatuose šypsena siejama su dominavimo stoka. O tai atitiktų tradicinį „nuolankios ir pažeidžiamos“ moters vaizdinį ir visiškai nederėtų su „stipraus, tylaus“ vyro vaizdiniu.

„Bendrai paėmus, mūsų tyrimo rezultatai atspindi kai kuriuos itin giliai įsišaknijusius lytiškumo normų ir vertybių momentus, kurie bent jau Vakarų kultūros žmonių tarpusavio santykiuose formavosi ištisus šimtmečius.“

(3)
(8)
(-5)

Komentarai (21)