Egipte aptikta 17 neatrastų piramidžių  (2)

Tarp naujausiose palydovinėse Egipto nuotraukose identifikuotų pastatų yra ir 17 iki šiol neatrastų piramidžių, pranešė BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Analizuojant iš 700 kilometrų aukščio darytas infraraudonojo spektro palydovines nuotraukas, kuriose matyti po žeme esantys pastatai, aptika per 1 tūkst. kapaviečių ir 3 tūkst. senovinių gyvenviečių. Palydovuose sumontuoti galinga fotoįranga, kuria galima nufotografuoti mažesnius nei 1 metro skersmens Žemės paviršiuje esančius objektus. Infraraudonasis spektras buvo pasirinktas norint identifikuoti po žeme esančias skirtingas medžiagas. Pirmieji kasinėjimai jau patvirtino, kad objektai tikrai egzistuoja. Tarp pirmųjų radinių – ir dvi numanomos piramidės. „Atkasti piramidę yra visų archeologų svajonė“, – teigia dr. Sarah Parcak. Moteris vadovavo kosminės archeologijos darbams iš JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso agentūros (NASA) laboratorijos Alabamos valstijoje. S. Parcak teigia buvusi sužavėta, kiek daug ji kartu su komanda atrado. „Stebėjimus labai intensyviai vykdėme ilgiau nei metus. Iš pradžių mačiau faktus, tačiau visą tyrimo mastą įvertinau apžvelgusi visa, ką atradome. Negalėjau patikėti, kad mums Egipte pavyko atrasti tiek daug neatrastų dalykų“, – įspūdžiais dalinosi S.Parcak. Senovės egiptiečiai savo namus ir kitus pastatus statydavo iš džiovintų dumblo plytų, kurios yra daug tankesnės, nei jas supanti žemė, todėl po žeme esančias struktūras galima pamatyti iš kosmoso. Nuotraukose matomi namų, šventyklų, piramidžių ir net kapų kontūrai.

„Tai tik rodo, kaip lengva apsirikti ir nepakankamai įvertinti senovinių gyvenviečių dydį ir mastą“, – teigia dr. S.Parcak.

Jos įsitikinimu, Egipte bus atrasta ir daugiau senovės relikvijų: „Pastarieji atradimai tėra arti žemės paviršiaus esantys objektai. Turėtų būti dar ir tūkstančiai neatrastų, kuriuos dumblu užklojo Nilas.“

Mokslininkė nuvyko į Egiptą, kad įsitikintų, ar atkasus pasitvirtins tai, kas matyti nuotraukose. Tačiau vietos pareigūnų jos atradimai iš pradžių nesudomino. Tik tuomet, kai S. Parcak prasitarė apie dvi potencialias piramides, pradėti bandomieji kasimo darbai. Dabar manoma, kad tai viena svarbiausių archeologinių vietovių Egipte.

Ši technologija net gali padėti saugoti Egipto senienas nuo vagių ir plėšikų, nes, lyginant saugomų objektų nuotraukas, galima pamatyti, ar, pavyzdžiui, į kapą nebuvo įsilaužta, nustatyti galimo įsilaužimo laikotarpį ir perspėti policiją, kad juodojoje senovės relikvijų rinkoje gali pasirodyti tam tikro laikotarpio radinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (2)