Saulės sistema – ne tokia kaip kitos (Video)  (16)

Keplerio kosminio teleskopo atrastas egzoplanetas tiriantys mokslininkai priėjo išvadą, kad Saulės sistema skiriasi nuo daugumos kitų kosmose aptiktų planetų sistemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nagrinėdami Keplerio teleskopu gautus duomenis (vos per keturis mėnesius aptikusio beveik pusantro tūkstančio už Saulės sistemos ribų esančių planetų, vadinamų egzoplanetomis), NASA mokslininkai padarė keletą pirminių apibendrinimų. Pirmiausia jie patvirtino, kad egzoplanetos, lygiai kaip ir mūsų sistemos planetos, aplink savo žvaigždę paprastai skrieja ne po vieną, o grupelėmis. Iš visų lig šiol Keplerio teleskopo atrastų egzoplanetų 408 priklauso planetų sistemoms.

Nors toks atradimas iš pirmo žvilgsnio neatrodo stebinantis, astronomams jis buvo gana netikėtas. „Mes nė nemanėme, kad aptiksime tiek daug multitranzitinių sistemų, – prisipažino vienas NASA Keplerio teleskopo programos narių, Harvardo - Smithsono astrofizikos centro (JAV) mokslininkas Davidas Lathamas. – Tikėjomės pamatyti dvi-tris tokias sistemas, o pasirodė, kad jų – daugiau nei 100."

Taigi, peršasi išvada, kad planetų sistemos mūsų galaktikoje yra įprastas reiškinys. Tačiau stebėjimų rezultatai pateikė dar vieną netikėtumą: pasirodo, šios planetų sistemos nepanašios į mūsiškę.

Saulės sistemoje planetos skrieja aplink Saulę ne vienoje plokštumoje, jų orbitų kampai skiriasi, ir šis skirtumas siekia net 7 laipsnius. Tuo tarpu Keplerio teleskopo aptiktose egzoplanetų sistemose planetos aplink savo žvaigždę sukasi beveik toje pat plokštumoje, jų orbitų posvyris neviršija 1 laipsnio.

Būtent todėl šias planetas galima pastebėti vadinamojo tranzito metu, kai jos atsiduria savo žvaigždės disko fone ir sumažėja jų ryškumas. Pasak mokslininkų, jei kokios nors kitos civilizacijos kosminis teleskopas, panašus į Keplerio observatoriją, iš toli stebėtų Saulės sistemą, jis kai kurių planetų, tarp jų Merkurijaus ir Veneros, tranzito metu nepamatytų.

Tokį rezultatą mokslininkai aiškina tuo, kad visos Keplerio teleskopo iki šio laiko aptiktos planetinės sistemos sudarytos iš palyginti nedidelių egzoplanetų (dauguma jų mažesnės už Neptūną). Jose nėra tokių masyvių planetų, kaip Jupiteris, kuris savo trauka „išlenkia" jų orbitas.

O štai, kaip atrodo Keplerio teleskopu atrastų planetinių sistemų orbitiniai modeliai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(4)
(0)
(3)

Komentarai (16)