D. Britanijos mokslininkai: gyvenimas netoli atominės elektrinės vaikams nesukelia kraujo vėžio  (1)

Gyvenimas netoli nuo atominės jėgainės neturi jokio neigiamo poveikio vaikų leukemijos (kraujo vėžio) vystymuisi. Tai parodė 35 metų laikotarpį apžvelgiantis statistinis tyrimas, kurį atliko Didžiosios Britanijos mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepriklausomas aplinkoje esančios radiacijos medicininių aspektų komitetas (Comare) ištyrė 13 atominių elektrinių, išsidėsčiusių visoje šalyje, tačiau neaptiko jokių statistiškai reikšmingų įrodymų, kad gyvenimas arti atominių jėgainių gali padidinti riziką vaikams susirgti potencialiai mirtina leukemijos liga, rašo nature.com.

„Pirminė „Comare“ paskutinių duomenų iš Didžiosios Britanijos analizė nepateikė reikšmingų įrodymų, jog esama ryšio tarp leukemijos rizikos vaikams iki penkerių metų amžiaus ir gyvenimo netoli nuo atominės elektrinės“, – sakė komiteto pirmininkas profesorius Alexas Elliottas. Jo teigimu, apšvitos dozė, kurią vaikai gauna iš atominės elektrinės yra tik 0,0062 procentų aukštesnė negu tas radiacijos kiekis, kurį jie gauna iš natūralios aplinkos ir tokio kiekio nepakanka ligos paskatinimui.

Nuo 1969 iki 2004 m. vykusiame tyrime mokslininkai kasmet užregistruodavo po maždaug 500 susirgimo atvejų visoje šalyje ir iš viso per 35 metų trukmės tyrimą buvo buvo tik 20 leukemijos atvejų tarp vaikų, gyvenančių iki 5 kilometrų atstumu nuo atominės jėgainės. Didžioji dauguma susirgimų registruota vaikams, kurie gyveno didesniu, nei 25 km atstumu nuo elektrinės. Tokie statistiniai rodikliai skatina manyti, jog atominės jėgainės poveikis leukemijos vystymuisi vaikuose yra „labai mažas, jeigu ne nulinis“, svarsto ekspertai.

Ankstesniais savo tyrimais „Comare“ yra nustačiusi du taip vadinamus „klasterius“ – regionus, kuriuose sergamumas vėžiu tarp vaikų viršija šalies vidurkį. Šios vietos – tai branduolinių gamyklų apylinkės, kuriose perdirbamas branduolinis kuras. Didžiojoje Britanijoje tokios vietos yra Sellafielde, Kumbrijoje, ir Dounreay miestelis šiaurinėje Škotijoje.

Dabar lygindami naujo tyrimo rezultatus tyrėjai mano, kad šių cechų išmetamos atliekos neturi reikšmingo poveikio vaikų sveikatai, todėl siūlo vaikų leukemijos priežasčių ieškoti kitose srityse, pavyzdžiui, tiriant virusus ar infekcijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)