Nustatytas aukščiausiai migruojantis pasaulio paukštis  (0)

Aukščiausiai pasaulyje migruojantis paukštis yra žąsis, galinti perskristi Himalajus vos per aštuonias valandas, rodo naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalninė žąsis yra „labai graži, bet neatrodo esanti nuostabi atletė“, pastebi tyrimo bendraautorė Lucy Hawkes, biologė Bangoro universitete Didžiojoje Britanijoje.

2009 metais L. Hawkes su tarptautine mokslininkų komanda Indijoje GPS siųstuvais pažymėjo 25 kalnines žąsis. Netrukus po to prasidėjo pavasarinė migracija ir paukščiai išskrido į Mongoliją bei jai artimas teritorijas, rašo „National Geographic“.

Kad ten patektų, žąsims reikėjo perskristi per Himalajų kalnus, kuriuose yra aukščiausia pasaulio viršūnė - Everestas, kylantis į 8,85 kilometro aukštį. Tyrėjai nustatė, kad didžiausias aukštis, į kurį per savo kelionę pakilo paukščiai, buvo 6,437 kilometro. Migracija truko apie du mėnesius ir paukščiai nuskrido iki 8 tūkst. kilometrų.

Per kelionę žąsys dažnai sustodavo ilsėtis, tačiau per Himalajus perskrido vienu sykiu ir tam vidutiniškai užtruko apie aštuonias valandas. Panašaus intensyvumo kopimas galėtų pražudyti žmogų, kuris nėra tinkamai aklimatizavęsis, nurodė L. Hawkes.

„Jei esate matę žąsį ežere - ji pakyla gana energingai, todėl [energijos taupymo sumetimais] gali būti naudingiau tęsti kelionę, o ne ilsėtis po to vis kylant iš naujo. Be to, jos gali norėti įveikti kalnus neatidėliodamos“, - kalbėjo tyrėja.

Dar įspūdingiau tai, kad skrydį paukščiai atliko vien savo raumenų jėga, beveik be jokios vėjų pagalbos. „Dauguma rūšių, kurias radome skraidant aukštai, dažniausiai ten patenka sklęsdami ar sklandydami“, - nurodo studijos vadovas Charlesas Bishopas iš to paties Bangoro universiteto. Tuo metu kalninė žąsis į tokį svaiginantį aukštį pakyla gal ir ne taip gracingai, bet įnirtingai plasnodama.

Šitaip migruoti paukščiams padeda ne viena fizinė savybė. Pavyzdžiui, ankstesnės studijos atskleidė, kad žąsys turi daugiau kapiliarų ir raudonųjų kraujo kūnelių nei kiti paukščiai, o tai reiškia, jog jų organizmas raumenis gali greičiau ir efektyviau aprūpinti deguonimi. Jei žąsys skristų ne per kalnus, o aplink juos, tai jų kelionę pailgintų keliomis dienomis.

Nepaisant to, kaip aukštai pakyla šios žąsys migruodamos, jos vis tiek neįveikia pasaulio rekordininkų dėmėtųjų grifų, kurie gali pakilti į 11 tūkst. metrų aukštį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)