Marse – sniego pūgos?  (1)

Marse pūgos stipresnės nei Žemėje? Skamba neįtikėtinai, tačiau tokie reiškiniai, nepaisant ypatingai sauso planetos klimato, Marse kadaise galėjo vykti ir gali pasikartoti ateityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marse nebuvo stebėta jokio lietaus, ar jokių pūgų, jo klimatas pastaruosius 3,5 mlrd. metų laikosi labai sausas. Nepaisant to, randami mineralų pėdsakai liudija, kad įvairiose Marso paviršiaus vietose laikas nuo laiko galėjo susiformuoti trumpalaikiai ežerai. Taip galėjo atsitikti tuomet, kai meteoritų smūgiai įkaitindavo plutoje esantį ledą ar giliau esantis dėl geoterminės šilumos skystą būvį įgijęs vanduo prasiverždavo į paviršių.

Edvinas Kaitas (Edwin Kite) kartu su kolegomis iš Kalifornijos universiteto pradėjo svarstyti, kaip gali keistis planetos klimatas, jei atsiranda vienas ar keli tokie ežerai. Jie specialiomis meteorologinėmis programomis modeliavo dabartines Marso klimato sąlygas, kurios, manoma, buvo labai panašios ir prieš 3 mlrd. metų, ir mėgino išsiaiškinti, kas atsitiktų, jei kur nors netoli pusiaujo Marso planetoje staiga atsirastų 65 km pločio ežeras.

Tyrėjai sulaukė netikėtų rezultatų. Pasirodo, nors ir minimali ežero skleidžiama šiluma gali labai smarkiai sujaukti Marso atmosferą. Kompiuterinėje simuliacijoje nuo ežero kilo šilto, drėgno oro masės, kurių greitis siekė 194 km/h – labai panašus į Žemėje kylančių audrų masių judėjimo greitį. Kuomet kylantis vanduo masės viduje susikondensuodavo į ledą, formuodavosi audros debesis, kurio aukštis siekdavo 35 km.

Žemėje audros debesys gali siekti iki 20 km aukščio, aukščiau jų susiformavimą sustabdo ozono sluoksnio sušildyto oro sluoksnis. Marsas neturi jokio ozono sluoksnio, todėl debesys čia gali formuotis ir aukščiau.

Iš susiformavusio debesies simuliacijoje galėjo iškristi iki 10 cm sniego per valandą, o tai prilygsta stiprioms pūgoms Žemėje. Jupiterio gravitacine įtaka aiškinami periodiniai Marso posvyrio ašies kitimai vėliau tą sniegą galėjo ištirpdyti, kas pagrįstų Marse randamų vandens suformuotų mineralų kilmę.
Panašu, kad iš pažiūros apmirusio Marso klimatas susiklosčius tam tikroms aplinkybėms gali staiga ir gana smarkiai kisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)