Amerikoje perkūnas trankosi į vyriškos lyties nenuoramas?  (5)

Pastarųjų trylikos metų JAV statistikos suvestinės byloja, jog perkūnijos metu kur kas daugiau šansų žūti nuo žaibo iškrovos turi vyrai. 82 proc. iš 648 žuvusiųjų nuo žaibo buvo vyriškos lyties asmenys. Maža to, tyrimo duomenys rodo, jog kone pusė nutrenktųjų perkūnijos metu užsiiminėjo kokia nors aktyvia laisvalaikio veikla ar sportavo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiemet Jungtinėse Valstijose žaibai mirtinai nutrenkė šešis žmones (visi – vyrai): vienas iš jų perkūnijos metu žaidė golfą, kitas – beisbolą. Nejau padangių stichija tokia jautri pagaikščiais mosikuojantiems narsuoliams? „Tiesiog vyrai perkūnijos ir žaibavimo metu rizikingiau elgiasi, – tvirtina Nacionalinės orų tarnybos žaibosaugos specialistas Džonas Džensenijusas (John Jensenius). – Be to, vyrauja tendencija, jog griausmingos audros metu vyrai darbuojasi ne kur nors patalpose, o lauke. Iš tiesų nėra taip svarbu, ar jūs esate vyras, ar moteris – perkūnijos metu svarbiausia, jog nebūtumėte lauke. Tai gali sudaryti tam tikrų nepatogumų, pavyzdžiui, atitraukti jus nuo darbo. Tačiau saugojimasis nuo žaibo nėra jau toks siaubingas trukdis.“ Remiantis JAV statistikos duomenimis, mirtingiausias žaibo iškrovų aspektu mėnuo metuose yra liepa – per šį mėnesį perkūnijų metu žaibai pasiglemžia vidutiniškai 18 gyvybių. Tikėtina, jog mirčių nuo žaibo padidėjimas labiausiai susiję su tuo, jog tokiu metų laiku dažniau nei kitais mėnesiais žmonės aktyviai laiką leidžia lauke, kur juos ir užklumpa audros su perkūnijomis. Gal todėl nieko stebėtino, jog viena mirtingiausių nuo žaibo iškrovos dienų Jungtinėse Valstijose yra liepos 4-ąją minima Nepriklausomybės diena. Žaibavimo aspektu pavojingiausia valstija yra tropinio klimato žavesio nestokojanti Florida – šioje valstijoje griaudi ir žaibuoja dažniau nei bet kur kitur anapus Atlanto. O daugiausiai žaibų JAV galima pamatyti pietinėje Floridos dalyje įsikūrusios Tampos ir Orlando priemiesčiuose. Tampoje vieną birželį užregistruoti net 50 tūkst. žaibų.

Pietų Floridoje, Majamio apylinkėse nuo 1959-ųjų žaibas nutrenkė 94 žmones (vidutiniškai po du per metus). Tampoje ir šio miesto apylinkėse per tą patį laiką nuo žaibų žuvo 110 žmonių. Floridoje per metus ši gamtos stichija pasiglemžia vidutiniškai dešimtį gyvybių. Dar trisdešimt asmenų patiria įvairaus laipsnio sužalojimų. Iš visų su orais susijusių gamtos stichijų Floridoje daugiau aukų per metus susirenka tik vandenyno srovės.

Rizikingiausia amžiaus grupė nukentėti nuo žaibo – vasaros metu atostogaujantys ir daug laiko lauke praleidžiantys 10-19 metų amžiaus vaikai ir jaunuoliai.

Meteorologai perspėja, jog žaibai gali trenkti net už 10-15 km nuo žaibo epicentro – taigi ir ten, kur lyti dar nepradėjo.

„Paplitęs klaidingas įsitikinimas, jog žaibuoja tik ten ir tik tuomet, kai nuo debesų sutemsta ir prasideda lietus ir audra, – teigia meteorologas Robertas Molleda. – Tačiau iš tiesų žaibas gali nukeliauti pakankamai toli nuo tos vietos, kur jau lyja. Tad būkite atsargūs.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: