Gražūs žmonės – iš prigimties didesni savanaudžiai?  (6)

Barselonos ir Madrido universitetų mokslininkai priėjo išvadą, kad žmonės su gražiais, simetriškais veidais iš prigimties yra labiau savanaudiški ir egoistiškesni. Patrauklūs žmonės yra labiau savarankiški, labiau savimi pasitiki ir yra mažiau linkę bendradarbiauti, rodo mokslininkų tyrimo duomenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai rėmėsi tam tikru elgesio modeliu, išryškėjusiu laboratorijose. Tai vadinamoji įkalintojo dilema. Pagal žaidimų teoriją, žaidėjai ne visada bendradarbiaus vieni su kitais, net jei tai jiems naudinga. Žaidėjas siekia laimėti kuo daugiau, negalvodamas apie kitų žaidimo dalyvių naudą.

Eksperimento dalyviai galėjo rinktis – tapti balandžiu, bendradarbiauti ir stengtis visuotiniam labui arba pasirinkti vanago (arba įkalintojo) vaidmenį. Jei žmogus pasirinkdavo balandžio vaidmenį ir bendradarbiaudavo su vanagu, šis gaudavo daugiau naudos.

Po žaidimo mokslininkai išanalizavo eksperimente dalyvavusių savanorių veidus. Paaiškėjo, jog žmonės su simetriškais veidais mažiau norėjo bendradarbiauti ir manė, kad ir kiti nebus nusiteikę bendradarbiauti.

Tyrėjai mano, kad taip yra dėl evoliucijos. Pasąmonėje žmonės vertina simetrišką veidą kaip sveikatos ir patrauklumo požymį, todėl gražūs žmonės yra labiau pageidaujami partneriai poravimuisi, yra užtikrinti savimi ir neieško aplinkinių pagalbos.

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: