Virš javų lauko – didžiulis vabzdžių tornadas (Video)  (3)

Būna ne tik oro ir vandens sūkurių – JAV kartais sukasi ir vabzdžių „tornadai“. Liepą tokį gyvą verpetą Ajovos valstijoje užfiksavo profesionalus audrų fotografas Mike'as Hollingsheadas. Ore virš javų lauko buvo taip tiršta nuo vabzdžių, kad „atrodė, jog rūksta dūmai“, tvirtino jis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virdžinijos Gamtos istorijos muziejaus direktorius, entomologas Joe Kieperis komentuoja, kad filmuotoje medžiagoje matomas lašalų arba mašalų spiečius – jie didžiąją gyvenimo dalį praleidžia pirminėse vystymosi stadijose vandenyse, o paskui užsiaugina sparnus ir pakyla į orą. Tokiu metu jų gyvenimas būna beveik pasibaigęs ir lieka tik viena pareiga – daugintis. Anot specialisto, užfiksuotas sūkurys ir yra poravimosi šokis, rašo „LiveScience“.

Toks spietimasis iš tiesų yra gana tipiškas, nors paprastai būna kur kas mažiau vabzdžių.

„Patinai stengiasi padaryti įspūdį patelėms, o patelės renkasi porą“, – kalbėjo J. Kieperis. Anot jo, niekas nežino, ko ieško patelės, rinkdamosi partnerį, tačiau visi jie, po susiporavimo ore, žūva. Tuo metu patelės pasuka atgal prie vandens, kur deda kiaušinėlius, o po to taip pat gaišta.

„Tai išskirtinis vaizdo klipas, nes parodo jų bendruomenišką elgesį“, – teigė entomologas.

Lieka gana paslaptinga, kaip vabzdžių populiacija sugeba iš vandens pakilti vienu metu, kad galėtų įvykti masinis poravimosi šokis. „Kad jie visi gali būti tokie sinchroniški, yra nuostabus gamtos pasiekimas“, – sakė entomologas.

Fotografas M. Hollingsheadas sako ir anksčiau matęs vabzdžių sūkurių, tačiau niekada – tokio didelio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)