Lietuvos visuomenė sparčiai sensta

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

punktyras 2011-09-30 13:24
Sensta visuomenė vienos dienos per dieną greičiu...
rafresh 2011-09-30 13:37
Sena pasaka, protingas jaunimas išvažiuoja iš LT. Vat ir atsakymas, kodėl senelių valstybė
Tukas 2011-09-30 13:40
Protingas jaunimas randa užsiėmimą Lietuvoje, o visi kiti važiuoja ten kur lengviau ir dirba "gruščikais".
LG0012 2011-09-30 14:30
Klausyk, gudragalviau.. Ką tu turi omenyje randa užsiėmimą? Tipo darbą? Leisk paklausti, kaip jaunam žmogui įsidarbinti pagal savo specialybe jei darbdavys reikalauja minimum 2 metu patirties ir dar daug visko. Kaip tam jaunuoliui pragyventi, įsitvirtinti iš po mokslu gyvenime, kaip jam pasirūpinti savo gyvenamąja vieta, laisvalaikiu, pramogom, maistu? Mane tai nervina tokie kaip tu, kurie sėdi prie kompo ir rašinėja tokias nesąmones.. Jei pats gerai kažkur prasisukęs, tai dar nereiškia kad tai labai lengva, tokiu kaip tu galbūt vienetai.. Pagrindinė Lietuvos problema ta, jog atlyginimai maži, o mokesčiai dideli. Neįmanoma normaliai gyventi, turi išgyventi.. O juk jaunas žmogus, ypač šiais laikais.. Juk tiek daug pagundu, tiek daug geru dalyku, šalių, kurios siūlo tai ką Lietuva nepasiūlys gal net dar keliasdešimt metu, mano jog jų gyvenimas užsienyje bus geresnis, lengvesnis, ir nematau tame problemos. Ir nereikia čia verkti, kad emigruoja ar kažką panašaus, leisk paklausti, o ar gal buti kitaip? Kam čia vargti, lieti prakaitą jie tavęs neįvertina.. Klausi kaip? Pasakysiu, jog atlyginimu neįvertina. Užsieniečiai už tapati statybininko darbą, gatvių slavėjo daugiau pinigu duoda, aišku pradėsit sakyt ką tu čia dabar lygini ir t.t. Bet, kad taip ir yra. Jei nebūtu sušikę tie įdijotai sėdintys seime, galbūt mūsų gyvenimas ir pati šalis būtu panašesnė į tas šalis, į kurias dabar važiuojam iš Lietuvos.
Rukis 2011-09-30 14:32
Nevisi. Protingas jaunimas SU tinkamu Lietuvai išsilavinimu gali prasimušt čia. O ką daryt protingam jaunuoliui su pavyzdžiui astronomijos diplomu (yra ir daugiau pavyzdžiu). Juk Lietuvai dabar nereikia tokių specialistų, tad darbo perspektyvos beveik lygios 0 čia. Kas belieka? Užsienis. Tad prašom nustot čia pilt pamazgas ant emigrantų, nes nevisi išvažiuoja ten nieko nemokėdami, kad tik užsidirbt. Čia gal ir mažuma tokių emigrantų apie kuriuos kalbu, bet blemba, pradėkim skirt juodadarbį emigrantą ir tarptautinio lygio specialistą.
Zebediejus 2011-09-30 14:56
Tipinis lietuviško kaimiečio mastymas. Pats gyvenu Lietuvoje, bet turiu draugų, išvažiavusių ir dirbančiu svetur. Dirba pagal specialybes (IT, dizaino ir kt.), už geras algas, daro karjerą. Emigrantai senai nebėra "gruščikai", o galimybių ieškantys specialistai. O tokie stereotipai kaip tamstos tik rodo kas per "perlai" liko pas mus..
mobilunkas 2011-09-30 16:17
pasensim, ismirsim, ateis kita tauta, isgriaus pavelda jai nesvarbu ir vel is naujo prazys lietuva- tik kad kitaip vadinsis
Tukas 2011-09-30 16:33
Na jūs ir skubat užsipulti... Visų pirma ten buvo atsakymas į "rafresh" komentarą, kuris labai drąsiai teigia, kad tik protingi emigruoja, kas yra visiška nesąmonė. Visiškai sutinku su Rukis. Yra be galo daug nišų Lietuvoje, kurias reikia užpildyti, o kadangi niekas nesistengia to padaryti, todėl specialistai tiesiog emigruoja arba, geresnis variantas, bando jas užpildydi, tačiau tai ne visiem... Bet pažiūrėkim kas darosi užsieny, ten tikrai daugiau juodadarbių Lietuvių, dažnai skustom galvom ar bent jau treningais(nesusilaikiau), kurie tik teršia Lietuvos vardą. Mano manymu lietuviams trūksta vieningumo ar drąsos kažką daryti patiem. Daugelis lietuvių įpratę, kad jiems viskas paduodama ant lėkštutės, todėl tiesiog sėdi ir verkia, kad viskas blogai, nėra darbo arba kaip kažkas minėjo, visur reikalaujama patirties. Tačiau esu beveik įsitikinęs, kad tie kurie taip sako, nei karto turbūt dar nebandė akis į akį šnekėtis su darbdaviu. Jeigu tu sugebi įrodyti, kad esi tinkamas kažką nuveikti, tai patikėkit manim, niekas jūsų nebandys nuo to atkalbėti, tačiau jeigu verksit net nepabandę, nuo to niekas nepasikeis. Peace...
blizzard 2011-09-30 18:06
Nieko tiems lietuviams netrūksta. Tiesiog mūsų šalis yra didelių monopolių užvaldyta ir iš visų galų melžiama, gali tu būt patriotas gali būt grūščikas, tam kas mus melžia visai nusišvilpt.. Kurą tiekia monoplis, prekybos centrus valdo monopolis, seime ir ten monopolis.. tai ko jūs norit iš tokios situacijos? atlyginimai tikrai dar nedidės ir ilgai ir čia nėra mūsų valdžios kaltė (iš dalies nebent) kažkas čia viską daro iš šalies ir tai puikiai matyti. Esam kitų šalių ar organizacijų įtakos zonoj, vienintelis būdas arba vogt arba emigruot jeigu norit geriau gyvent. jau senai taip yra, kodėl pvz neskatinamas ūkininkavimas, kodėl nėra investuojama į žmogų, kodėl nėra kuriamos darbo vietos? todėl kad kažkas tas lėšas kurios ateina iš ES pasisavina ir mum trupinius numeta. Kitu atveju būtų pastovus valstybės tobulinimas, jeigu tikrai iš to būtų biznis, bet dabar biznis yra daromas iš ES lėšų.. Dėl algų tai išvis nėra ką šnekėt. Kuro kainos kyla, šiluma brangsta, bet algos nedidėja, o geriausia kad tas dirbantis sukuria produktą, kurio kaina didėjant kuro kainai ir medžiagų iš kurių jis daromas kainai, nekyla, arba kaina kyla, bet atlyginimui iš tos kainos nelieka kažkodėl. Čia viskas iškreipta. net ir tapati įmonė susikuria ir žiūrėk jau po gero mėnesio direktorius su nauja mašina iš salono važinėja. Tai kur tai matyta kad per tiek laiko investicijos atsiperka.. Vienu žodžiu viskas taip sujaukta, kad tam jaunam žmogui nelieka kito pasirinkimo.
KarolisS 2011-09-30 20:44
Iš delfi išlindai turbūt tik ką? "Kurą tiekia monoplis" - aha, visos degalinės gauna kurą iš ten pat. Išvis, tiek Lukoil, tiek Statoil, tiek Neste, tiek kitos mažesnės degalinės priklauso tam pačiam asmeniui! "prekybos centrus valdo monopolis" - o taip, Maximos, IKI, Rimi savininkas yra vienas asmuo! "seime ir ten monopolis.." - taip pat Marse yra monopolis, Mėnulį valdo monopolis, išvis, visą pasaulį monopolis valdo. "atlyginimai tikrai dar nedidės ir ilgai ir čia nėra mūsų valdžios kaltė" - spėju šitą sužinojai nušvitimo metu, per kurį pas tave pasirodė pats dievulis? "kažkas čia viską daro iš šalies ir tai puikiai matyti" - galima gal plačiau, nes aš asmeniškai nematau to. "vienintelis būdas arba vogt arba emigruot jeigu norit geriau gyvent" - kiekvienas gruščikas kalba, kad "jei nori išgyvent, reikia vogt", taip pateisindami savo mokesčių slėpimą ir kt. Geras požiūris! "Dėl algų tai išvis nėra ką šnekėt." - kaip tai nėra? Jos juk ilgą laiką kilo sparčiau nei infliacija, tik aišku per krizę lietuviai tikisi, kad visame pasaulyje bus recesija, o Lietuvoj algos pradės kaip ant mielių augt. "kodėl pvz neskatinamas ūkininkavimas" - gal dėl to, nes tai pati neperspektyviausia ūkio šaka šiuo metu? "kodėl nėra investuojama į žmogų" - kaip įsivaizduoji tą investavimą? Va paima valdžia ir duoda pinigų, sakydami "va, imk, investuojam mes į tave"? "kodėl nėra kuriamos darbo vietos?" - o tai kaip jos turi būt kuriamos ir iš kur gaut pinigų atlyginimams išmokėti? Ar tu įsivaizduoji, kad tau turi ateit valstybės pareigūnas ir pasakyt "va tau darbo vieta"? "todėl kad kažkas tas lėšas kurios ateina iš ES pasisavina ir mum trupinius numeta" - statistiką, kur jos panaudojamos, gali rast Statistikos Departamento puslapyje. Ar labai sunku nueit ir pažiūrėt? "Kitu atveju būtų pastovus valstybės tobulinimas" - o tai jo nėra? Aš tai kažkaip matau daug naujų kelių ir Vilniaus modernizavimą. Ir taip padaryta už ES lėšas. "Čia viskas iškreipta. net ir tapati įmonė susikuria ir žiūrėk jau po gero mėnesio direktorius su nauja mašina iš salono važinėja" - o tu įsitikinęs, kad direktorius to automobilio neturėjo dar prieš investuodamas?
blizzard 2011-09-30 21:12
Na jeigu nežinojai tai rimi maxima ir iki priklauso tai pačiai šeimai, galima sakyt tam pačiam žmogui... tas pats ir su kuru, nes konkurencingumas vos jaučiamas. vienintelis dalykas kur dar yra konkurencija - mobilus ryšys ir mes tą puikiai matom. Tai kokia tada prasmė kūrt įmonę? nesakau kad visi tokie, norėjau šita vieta pasakyti, kad įmonės investicijos per daug greitai atsiperka, nes prisamdoma Jonelių kurie už 1000 į rankas dirba o produktą kuria kelis kart brangesnį, vadovybė pasilieka per didelį kasnį sau nuo Jonelių darbo.. o kas liečia monopolį, tik kvailas nepastebi to sakyk ką nori. Mes esam ES ir rusijoj įtakos zonoj. Iš ES pusės galiu pasakyt bent vieną dalyką kuris nėra geras iš jų pusės. Tai būtų sutarties sąlyga pagal kurią užsieniečiams šiemet bus atverti keliai pirkt iš mūsų žemę, kaip galvoji kas nuo to pasikeis? pas mus žemės kainos labai žemos todėl jie supirks viską. Gal runkeliai ir sukels kainą reikiamu momentu, bet vis tiek daug žemės bus išpirkta ir mes tos žemės sau nepanaudosim, aišku galbūt bus sukurtos papildomos darbo vietos, bet su tokiu scenarijum vargo Lietuva ir liks vargo Lietuva ir kažin ar kils darbo užmokestis, nes užsienis į mus investuos kaip tik dėl pigios darbo jėgos. Kaip manai kodėl iš ES mes gaunam mažiausiai lėšų žemės ūkiui skatint? todėl kad kažkas yra suinteresuotas, kad mes nevystytume to patys, bet paliktume kažkam kitam kuris galės netrukdomas plėstis vergų žemėj. iš Rusijos gaunam naftą ir visą kitą kurą, rusam mes nepatiksim - nebus kuro, todėl turim lyst ten kur nesueina kad kuro turėtume, sulaikymo istorija Austrijoj tą puikiai parodė, mes ne vienintelei rusų bijom.. nors mes dar drąsesni buvom, bet kažin kaip būtų pasibaigę jeigu būtų mum tą asmenį perleidę. O kaip dėl atominės elektrinės? Kaip tik pareiškėm kad statysim, žiūrėk visi kiti aplink pradėjo savo elektrines statyti, ir Rusai užsimanė kaliningrade, kur turbūt ir taip elektros netrūksta ir baltarusiai ir dar Lenkai (ar kažką maišau?). Tai kaip čia yra kad neduoda mum verslo vystyt? Mūsų pagamintą elektrą` galbūt dar būtume ir pardavę o dabar.. seime nori pasakyt ne monopolis?
faktas 2011-09-30 21:35
Senėjimo priežastys dvi - emigracija ir ta, kad vaikų auginti neapsimoka. Antra priežastis yra žymiai pavojingesnė už pirmąją. Kiek pažįstu jaunų šeimų, tai beveik visos planuoja turėti vieną vaiką, nes du reikš jog visa šeima turės labai taupyti viskam ir negalės gyventi normaliai. Beje, žinau ne vieną šeimą, kuri išvis atsisako vaikų ir planuoja gyventi tik dėl savęs.
Heksogenas 2011-09-30 21:45
Na manuo nuomone pora slazdirbių galima turėti.., bet esmė tame, kad juos užauginti nėr sunku išmaitinsi tu ten juos aprenksi iki kokai 13m vieni juokai gan pigiau, bet kuo vyresni tuo riekės daugiau resursų, geresnių skdurų, žiūrėk kokio pirpaliuko, padėti teises išsilaikyti jei norės, pramogom, jau nekalbu apie mokslą.. Todėl kai nesi garantutoas dėl ateities ir neturi dabar pinigo tia nieko nusotabaus, kad niekas tų vaikų net neturi už save.. Nebent veislinės kiaulės.., turiu omenį asocialius kurie prisidaro vaikų, gauna pašalpas ir jiems gerai.. Vaikai užauga, o kai riekai apdėti gyvenime įsitvirtinti nėr iš ko, tai po to guanasi, kad nemaža dalis pasuka ne kokiais keliais ir tik keli įsitvirtina.. Senėjime namau aš problemos per daug, tai natūralu, nori jo išvengti apleisk mediciną ir pan.. Mano nuomone riektų leisti dirbti pencininkams, kad ir pvz nepilnu etatu, arba daug fizinės jėgos nereikalaujančius darbus nauda būtų visiem, žmonės nesijaustų atstumti, ir valstybei ne taip sunku būtų..
paprastas 2011-09-30 21:45
O tai leiskit paklausti, kurioje europos valstybėje tas nevyksta ? Iškirtinė yra tik Prancūzija, ten kiek pamenu , yra menkas augimas. Netgi Kinija tai patiria ir jei dėl to greitu metu bus riesta. Bet paimkim atskaitos tašką žemę, jei yra gerai ,kad žmonių mažėja, nes tikrai esame užėmę labai daug teritorijos. Kai sumažės žmonių populiacija, padaugės miškų, kurie šiai dienai yra kertami sparčiai, nemąstant apie pasekmes ateityje. Nebus užteršti vandens telkiniai, nebus sąvartynų jūrose ir begalę kitų gerų dalykų ...
Arthuras 2011-09-30 22:00
Ne Europai reikia mažinti savo gyventojų skaičių.
blizzard 2011-09-30 22:06
Žemei nusispjaut kiek joje gyventojų kaip manai kokią Lietuvos ploto dalį užima visi esantys pastatai ir keliai? 6proc. čia tik pavyzdys, nesam mes didelė šalsi ar tauta, bet skaičius vis vien pakankamai mažas Dėl vaikų tikrai pritariu. Aš asmeniškai irgi jeigu planuoju turėt kada nors vaiką, tai tik vieną. Nes šansų 2 suteikt pilnavertį gyvenimą nėra daug, o žinant situacija dabartinei mano šeimoj, norint 2 vaikam suteikt pilnavertį gyvenimą, reikia verstis per galvą ir aukot savo gyvenimą tam. O ir aplinka sudėtinga, sunku normalų žmogų išaugint.. p.s. dėl miškų kirtimo, kažkodėl niekas nekalba kiek jo yra atsodinama..
KarolisS 2011-09-30 22:11
Seimas, kaip institucija yra monopolinė, kaip ir visame pasaulyje - Seimas yra tik vienas. O Seimo viduje ar yra kažkoks monopolis, aš neturiu duomenų. Ir išvis, kaip gali būti Seime kažkoks monopolis? Būtų gerai, kad patikslintum, ką turi omenyje. Taip pat būtų gerai įrodymai ir argumentacija. P.S. noriu parekomenduoti retsykiais perversti vz.lt arba "Verslo žinių" laikraštį, nes kol kas tavo žinios apie Lietuvos ir pasaulio ekonomiką yra pakankamai silpnos kiek tenka pastebėt.
blizzard 2011-09-30 23:06
Gal mano žinios ir silpnokos, bet kas dedasi aplinkui ir vaikai supranta įrodymų tu nerasi niekur, nes jeigu jų būtų, tai būtų ir kaltininkai surasti. Viskas yra užglaistoma, todėl įrodymų nėra.. Nesu didelis ekonomistas, bet jau iš publicistikos galima tam tikras išvadas daryti.. Kas liečia pavyzdį su įmone, jeigu samdytų petrelius tai ir jie geriau gyventų, ne vien firmos direktorius ar administracija. Dėl europos sąjungos lėšų, švaistoma praktiškai visur. dėl grūdų kainų, nueit gali į turgų, jeigu seniau maišas avižų kainavo 20+lt tai dabar kaina 50lt.. dėl to daug kas grįžo prie grūdų auginimo, aišku tai ilgai nesitęs, nes lietuva mažai eksportuoja, bet jeigų sutartys būtų tai 60proc. Lietuvos žemės kuri yra dirbama žemė, dabar nedirvonuotų ir taip geriau kad 60proc. žemės būtų išnaudojama žemės ūkiui, nei turėt 10000 ar daugiau specialistų kurie moka kažką programuot ir velniai žino ar tai darys Lietuvai o ne užsieniui kur paklausa ir atlyginimai geresni. Būdamas paprastu gyventoju, tu įrodymų neiškasi, todėl gali neprašyt manęs jų ieškot, bet tai ką rašau, bent jau man yra akivaizdžiai matoma. Aišku jeigu remsimės pagal tai "kaip turi atrodyt" tai Lietuva yra aukso amžiuje, čia pensininkai aukso amžių išgyvena, viešuose pirkimuose nėra korupcijos, per televiziją rodoma publicistika neatspindi tikrovės, o seime nėra korumpuotų valdininkų sėkmės taip ir toliau gyvenant, kartais net pavydžiu tokiems žmonėms
KarolisS 2011-09-30 23:24
Lietuvos publicistika pernelyg žemo lygio, kad būtų galima kažką rimtai spręst iš jos. Kažkada taip nebuvo, bet dabar toks populizmas, kad nelabai net yra ką žiūrėt. Tas "akivaizdu", tai man gali būti akivaizdu ir kad žolė yra mėlyna. No offence, bet tokio tipo diskusijos paprasčiausiai neturi prasmės. T.y. jos yra praktiškai bobučių pletkų lygio.
keine_lust 2011-10-01 04:32
gal nori pasakyti kada Lietuva buvo panasaus lygio ekonomika, kaip danija, uk, airija ar kitos vakaru europos ekonomikos??? jei sugebejo "susikti" tai reiskias kazkada jos buvo tokiame paciame lygyje. P.S. pagrindine problema yra ne atlyginimai ar pasalpos, o elementarios kulturos trukumas, ir vat tokie delfio komentatoriai kaip tu tik tai irodo. is esmes tai yra vienintelis pliusas lyginant uk su Lietuva, ten nematysi kad tau zmogus akis badytu del maziausio menkniekio, apskritai Jungtineje Karalysteje zmones, pasisveikina vieni su kitais( nesvarbu ar pazistamas ar ne) ir pasiteirauja kaip laikaisi, ko Lietuvoje nebuvo.