Kodėl negalima viršyti šviesos greičio?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ligonis 2011-10-16 13:22
panasi formule i jusu duota nusako objekto mase, kuri artejant prie sviesos greicio artetu i begalybe(ir energija reikalinga tam, kad padidint greiti). truputi paprastesnis variantas, nei naudot logika ir bandyt isivaizduot kas ivyktu virsijus sviesos greiti.
itsunoshiyuga 2011-10-16 14:01
heh.. prigavo.. be to.. greitis ir siaip.. mes viska aprasome skaiciukais.. ir suvokimas kad jei virsysi sviesos greiti tai tikslas bus pasiektas anksciau negu nuspresta. db pagalvokit.. teorinis sviesos greitis 300km/s.. tai ok.. virsyjame sviesos greiti kad ir 100 kartu.. tai negi anksciau atsidursime ten negu isvykome? ne.. deja.. musu greitis bus 30000km/s.. tai gi laikas kurio reikia pasiekt tiksla bus 100 kaetu mazesnis bet tikrai neatsidursime anskciau.. zinau kad tikriausia baiget kokia nors humanitarine specialybe arba esat vadybininkas bet jei jau tokius straipsnius rasot.. pagalvokit bent.. :>
vyckas 2011-10-16 14:06
Bet taip išeina, kad keleiviui skrendančiam beveik šviesos greičiu, jo masė atrodys nepakitus, vadinasi jam ir energijos begalybės nereikėtų. "masė augtų" tik stebėtojui iš šono. Nors turbut kažką praleidžiu
Shinigami 2011-10-16 14:14
Jei aš paimsiu ataskaitos tašku save, tokiu atveju ne aš judėsiu šviesos greičiu, o visata aplink mane judės šviesos greičiu. Dėl to iš mano požiūrio taško laikas sustos ne man, o visatai ir padidės ne mano masė, o visatos masė. P.S. niekaip nesuprantu kodėl į ta formulę dedamas šviesos greitis? O gal ten reiktu įdėti 1000 kartų didesni greiti, o ne šviesos Neteko niekad girdėti kodėl būtent šviesos greitis naudojamas.
S.J 2011-10-16 14:28
Realetyvumo ir sviesos greicio teorijos, tai daugeliui smegenis lauzancios mintys. Norint suvokti sviesos greiti ir laika, reikia pamirsti apie klasikine fizika, apie klasikinio greicio ir laiko savokas. Cia jau reikia aukstesnio lygio mastymo ir logikos, jegu priimti kas realiai yra neitiketima. Siame straipsnyje tikrai daug idmoniu minciu issakyta, ir pazvelgus is kitos puses isdalies gal but taip ir yra. Duosiu kitiems pvz apie sviesos greiti, pameginkit isigilinti, ir ar pavyks tai suprasti Yra 3 atskaitos sistemos. A-nejudantis sistema(arba pastoviu greiciu ir kryptimi judanti sistema) B-1 fotonas (lekiantis sviesos greiciu) c-2 fotonas(taip pat skrenda sviesos greiciu. Is A stebetojas mato, B skrenda sviesos greiciu. Is B stebetojas mato, C skrenda sviesos greiciu( kitaip nebutu fotono) Pagal klasikine fizika, A stebetojas matytu kad C skrenda 2x sviesos greiciu, bet tai jau priestarauja taisyklei. Taip, kad norint gal but suprasti greiti, reikia zvelgti ne per, atsumo prizme, o laiko.
Verslininkas 2011-10-16 14:30
Jo pilnai sutinku su ta ideja kad padidinus sviesos greiti kad ir milijona kartu, mes tikslo nepasieksime anksciau laiko, tik laikas sutrumpes per kuri mes atsidursime kazkur, todel cia visiskai nelogiska kad "ale" akimirksnis tai ir yra sviesos greitis, ir kad viskas kas maksimalaus greicio yra sviesos greicio. atrodytu logiska jeigu sviesos greitis butu kaip kazkokia siena, kaip pvz 0, bet vistik ar taip yra dar neaisku... gal ir kvaila mintis bet jeigu sviesos greitis yra maksimalus greitis kuri galima isvystiti tada kodel sviesa yra susiurbiama i juodaja skyle? vadinasi juodosios skyles gravitacija yra didesne nei sviesos greitis? ar as kazka maisau, aisku cia mastant logiskai o ne pridedant kazkokius laiko iskraipymus ir panasiai... vistik matematika yra logika o ne kazkokiu laiko nukrypimu visuma. todel reiketu pirmiausia pradet rasyt kad kazkieno mastymu yra taip arba anaip, nes nesirisa man su logika kazkodel cia siek tiek tas straipsnis...
Verslininkas 2011-10-16 14:35
gerai paskaiciau ir pamasciau, viskas butu labai gerai jeigu nebutu vieno bet... kodel stebetojas turi matyt kad c skrenda 2x sviesos greiciu? cia ne tik kad nesirisa su logika bet ir apskritai nesirisa, tarkime paimam 300 000 km taip, sviesa nuskrenda per 1 sec grubiai, tai nejaugi stebetojui atrodo kad sviesa ta atstuma pasieke per 0.5 sec? nesamone...arba as kazka netaip mastau.. gal zmogus ir nesuvokia tokio greicio ir jam tiesiog tas akimirksnis ir yra tik akimirksnis, ir jis negali atskirt ar vienas akimirknis yra didesnes ar mazesnis (letesnis ar greitesnis) uz kita akimirksni, bet matematiskai nesirisa visiskai sitas bajeris su 2x greiciu
hiperboloidas 2011-10-16 14:49
Man tai įdomiau kaip atsiranda priežastingumo pažeidimai viršijant šviesos greitį. Negi viskas išplaukia iš time dilation formulės? Nes dažnai artėjant prie ribinių dėsnio aplinkybių, dėsnis pradeda prasilenkti su realybe.
runce 2011-10-16 14:55
o čia tie, kurie mąsto nebe paprastąja fizika, o "sudėtingesne", turi pripažinimą mokslo bendruomenės, ar visos šitos sapalionės tėra meninio lygio? niekaip nesuprantu, kodėl artėjant link šviesos greičio turi turi būti laiko tekėjimo sulėtėjimas. p.s. o jei grįšime atgal, jis pradės greitėti? ar grįžus atgal mes rasime save ateityje? DD
S.J 2011-10-16 14:55
kas susija su matematika, pasakysiu kita pvz. tu stovi ir matai kaip pravaziuoja pri tave masina 100km/h, pro ta masina pravaziuoja kita mazina 100km/h, tai pagal vektorine greicio sudeti, pro tave 2 masina pravaziuoti turejo 200km/h. tik tai sviesai negalioja, o beto tu ziuredamas i veidrodi matai save jau praeityje.
faktas 2011-10-16 14:56
Bangos sklidimo greitį gausime sudauginę tos bangos dažnį su jos ilgiu. Taigi teoriškai bangos sklidimo greitis begalinis, o praktiškai tą greitį riboja tik kažkokių elementariųjų dalelių elektromagnetiniai virpesiai, kurie negali būti didesnio dažnio arba generuoti ilgesnių bangų.
Uniklas 2011-10-16 14:59
Šviesą galima pakreipti naudojantis gravitacija. T.y. Žvaigždės gali iškreipti kitų žvaigždžių šviesą ir ją pakreipti kita kryptimi, dėl to dažnai danguje su pakankamai geru teleskopu galima pamatyti 2 ar daugiau identiškų žvaigždžių netoli viena nuo kitos, arba žvaigždę kuri atrodo kaip spurga (apvali su skylute per vidurį). Prie to pačio, yra viena (gal ir daugiau, bet žinau tik vieną) dalelė kuri gali keliauti greičiau nei šviesa ir ji vadinama tachijonu (angl. Tachyon). Ji gali keliauti laiku todėl, kad jos masė yra "išgalvotas/įsivaizduojamas" skaičius, kaip pavyzdžiui kvadratinė šaknis iš minus dviejų.
Rut 2011-10-16 15:11
Nesuprantu, kodėl stebėtojas iš A turi matyti C judant dvigubai greičiau negu šviesos greičiu. Jei B ir C yra atskiros sistemos, tai iš A jos matomos kaip atskiros ir tiek B, tiek C juda šviesos greičiu. Žinoma, egzistuoja galimybė, kad aš kažką blogai supratau.
Verslininkas 2011-10-16 15:18
pala pala, prie ko cia vektorine sudetis? tu cia jau naudojiesi fizikine prasme: "Jei kūną veikia dvi jėgos, atstojamoji kūną veikianti jėga yra šių jėgų vektorių vektorinė suma. Vektoriškai taip pat sudedami elektriniai, gravitaciniai ir kai kurie kiti laukai." (wikipedia) vienos masinos judejimo greitis ir antros masinos judejimos greitis gal ir gali buti fizikoje prilyginamas vektoriui, bet kiekvienas matematikas tau pasakys, kad jeigu viena masina vaziuoja 100 km/h ir kita vaziuoja 100km/h tai jos ir vaziuoja abi vienu greiciu ir ne jokiu 200 km/h, nekisk vektoriu i sia vieta. kas liecia veidrodi taip, matematiskai tu matai save sekundes dalies praeityje, bet tai yra matematiskai paskaiciuojama, todel tai nera kazkokia anomalija, ir manau kad daugeli tokiu dalyku galima paskaiciuot, bet man vistik tai nesirisa su 2x judejimu nei pro kur.
zet 2011-10-16 15:22
nesamone. TIksliau samone tik tam tikrame apibreztume. Tas pats kaip niutono desniai. Gal but yra kita didesne visuma, kur galioja daugiau kintamuju. O kadangi viena aisku, kad mes ka zinome yra tikrai maza dalis, tad teigti nenuginciajmus dalykus yra per daug trasu. Esme, ka galima teigti, tai ar atitinka ar priestarauja dabartiniiems teiginiams ar postulatams, bet tik tiek, ir ne daugiau. O jei kas sako priesingai, tai priestarauja pats sau.
Uniklas 2011-10-16 15:23
Juodoji skylė nukreipia visą šviesą į save ir viskas sukrenta į vieną tašką įskaitant šviesą.
vyge 2011-10-16 15:36
Čia dėl tos juodosios skylės ir įsiurbiamos šviesos... Tau kilo klausimas ar juodosios skylės gravitacija didesnė už šviesos greitį. Matai gravitacija yra jėga, o greitis.. na yra greitis. Kiekybiškai jų lyginti negalime. Tai tas pats jei paklaustum: kas didesnis stalas ar obuolio skonis? (tarkim stalas sveria 20kg )
Foxman 2011-10-16 15:40
Šviesos greitis NĖRA tiesiog šviesos greitis. Tai maksimalus greitis visatoje. Tokiu pat greičiu keliauja visos energijos (nes jos neturi masės) ir šviesa (tačiau nes tikras ar ji neturi masės, bet būtų logiškiausia taip manyti, nes fotonai - bemasiai). Be to šviesa, tai energija sukaupta fotonuose, taigi šviesa yra energija. Todėl niekas negali viršyti "šviesos greičio" (nieko išskirtinio su šviesa neturi - tiesiog taip buvo pavadinta), tai reikštų, kad keliauji greičiau nei energija. O jei neturi energijos (ją palikai už savęs) tuomet negali egzistuoti.
nerijusmazetis 2011-10-16 15:41
Laiko sulėtėjimas ar masės padidėjimas pasireiškia (atrodo) tik judėjimo kryptimi IR TIK šoninio stebėtojo atžvilgiu, bet ne pačiam judėtojui. Būtent tik atrodo, nes paimkim pavyzdį: pradedi skristi nuo saulės, kurioje įvyko magnetinė audra, pradėjo kilti protuberantas, aišku jos vaizdas judės šviesos greičiu ir jus aplenks ir matysite įprastu greičiu kylantį protuberantą. Bet jums didinant greitį matysite, kad jo kilimo greitis sulėtėjo ir pasiekus šviesos greitį jis sustojo augti, nes susilyginai su lekiančių fotonų greičiu, kurie ir neša vaizdą toje plokštumoje. Tai ir nusako laiko formulė, kad pasiekus šviesos greitį, viskas aplinkui sustoja ir atrodo, kad nejuda, sustojo laikas. Bet skrendant saulės greičiu, tai protuberantas iškilo ir išsisklaidė kaip ir kiti protuberantai buvę prieš tai ir po to. Teoriškai galima dar padidinti greitį ir aplenkti šviesos greitį, tada protuberantas pradės mažėti, kitaip sakant pasukti laiką atgal, bet tai tik atrodys skrendančiajam bet ne saulei.
Shinigami 2011-10-16 15:58
Su A, B ir C atskaitos taškais man regis padaryta nedidelė klaidelė bent jau mokykloje šiek tiek kitaip aiškino šia situacija. Tai pabandysiu paaiškinti savo versija kaip greičiai sumuojami reliatyvumo teorijoje. Sakom A, B ir C objektai yra vienoje tiesėje. A objektas yra tarp B ir C objektu. B ir C objektai juda link A objekto. A objektas stovi vietoje. B objektas link A objekto juda 0,9 šviesos greičio, C objektas taip pat juda 0,9 šviesos greičio link A objekto. Tai iš A objekto pažiūros taško B ir C objektai juda 0,9 šviesos greičio. Tiek reliatyvumo tiek tradicinėje fizikoje tai bus teisinga. Tačiau kadangi B ir C objektai juda link vienas kito ir ju greičiai yra 0,9 šviesos greičio, pagal klasikine fizika šie objektai vienas kito atžvilgiu turėtu judėti 1,8 šviesos greičio (artėti tokiu greičiu vienas prie kito). Tačiau reliatyvumo teorijoje niekas negali viršyti šviesos greičio. Todėl greiti ne bus sumuojamas kaip klasikinėje fizikoje (dabar formulės neprisimenu reliatyvumo teorijos), bet pagal reliatyvumo teorija jų greitis vienas kito atžvilgiu turėtu būti kokie 0,95 šviesos greičio, o ne 1,8.