Kodėl negalima viršyti šviesos greičio?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kubikronas 2011-10-19 07:42
Neimanoma, nes viena Planko konstanta, negali suvokti tikros sio mokslo esmes;) kas zino, kodel neigiant buti, gali suvoktas buti klausimas kodel?:) o ji atsakyti nesunku.. kodel mes gimeme?:} tai sako, kad turime nusistatyti sau riba;] kuri yra planko konstantos sudetingumo asis, ir visas Ensteino irodymas, kad mechanika, ir jos aibes;) gali buti suvoktos, kaip tikras informaciniu technologiju, ir ju sistematikos projektas;) 1) kiekvienas is chia diskutuojanciu gali suvokti, kaip galimes buti atmesti, ir netgi suvokti, kad butis neegzistuoja;} aisku, kad tam reikia laiko..;] bet jau visa proto dabartine esme, gali kisti;} 2) jusu..;]
Skaitytojas 2011-10-19 09:40
Niemand 2011-10-19 10:26
Nu tai apšviesk Juodąją skylę apibūdina labai mažai parametrų, iš esmės tik masė, sukimosi momentas ir krūvis. Dėl krūvio ir sukimosi per plius minus keliasdešimt įvykių horizonto spindulių atsiranda papildomų efektų, kurie neabejotinai yra įdomūs, bet nekeičia to, ką aš parašiau. Šviesos jokios JS "nesiurbia", nebent šviesa praeina itin arti įvykių horizonto. Iš po įvykių horizonto niekas negali išlįsti. Nebent traktuoti Hokingo spinduliuotę kaip einančią iš pačios JS. Tokia interpretacija galima (fizikoje beveik nenaudojama), nes Hokingo spinduliuotė mažina JS masę, nors ši spinduliuotė išskyrus egzotinius variantus tokia silpna ir "šalta", kad į ją galima drąsiai neatsižvelgti. Pagaliau beprasmiška rašyti apie detales tiems, kas net esmės nesupranta/nežino.
Mindset 2011-10-19 14:04
Nori pasakyti, kad juodoji skyle yra is tikruju zvaigzde aplink kuria orbituoja toks akmenukas?
Skaitytojas 2011-10-19 15:27
Tamsta esmes ir nesupratai. JS neegzistuoja be ivykiu horizonto. Taip kaip ir JS branduolys pats vienas neegzistuoja. Ir jei tai aktyvi JS (ka as ir turejau galvoje) tai ir nuo jos ivykiu horizonto sklinda x-ray. Cia komentarai, o ne moksline disertacija kad verta butu tiek pjautis del kiekvienos detales ar smulkmes
Niemand 2011-10-19 16:26
JS neturi savybės "aktyvi" ar "neaktyvi", tiesiog ji tam tikru momentu randasi medžiaga turtingame regione arba ne. Jei aplinkinės medžiagos tankis pakankamas, susiformuoja akrecijos diskas, nuo kurio sklinda visas spektras spinduliuotės, įskaitant bet neapsiribojant rentgenu. Tada sakoma, kad JS yra aktyvi. Jei aplinkinės medžiagos tankis nepakankamas, akrecijos diskas nesiformuoja ir jokios spinduliuotės nėra. Tada sakoma, kad JS neaktyvi. (šiaip tai laipsniški, o ne šuoliški procesai) Nuo įvykių horizonto nesklinda niekas, išskyrus nepaprastai silpną nedetektuojamą Hokingo spinduliavimą.
_alvydas_ 2011-10-19 16:52
Čia ir pats įdomumas. Kokius siūlytum eksperimentus tam nustatyti?
Finalfour 2011-10-20 15:20
Pala pala. Norite pasakyti, kad jei musu hipotetinis erdvelaivis skireja 99.99 sviesos greicio, tai jis skriedamas netoli zvaigzdes, ja istaskys? Ir pats save aisku... Nes jo mase bus tokia kad.... Tai koki prasme net ir esant galimybei, greitinti zvaigzdelaivi iki tokio greicio? Jei tam kad jis saugiai sau ir kitiems skristu, jam reikia absoliucios tarpzvaigzdines tustumos. Juolab, jei akmenukas istasko saule, tai kokia bus didelio zvaigzdelaivio mase, kai jis skries 99,99 sviesos greicio, net baisu ir meginti isivaizduoti...
Mindset 2011-10-21 10:50
idomiai skamba ta beveik nematomos, zvaigzdes taskancios torpedos teorija... tik idomu is kur tiek energijos gauti
_alvydas_ 2011-10-21 16:45
Kažin kiek daugiausia pavyko įgreitinti bent jau kokį atomą ?
Laiqualasse 2011-10-21 17:18
LHC jau pasiekta bent 7 TeV energijos, gal ir daugiau (pagal planą 14 TeV turi būti, bet to dar lyg ir nepasiekė). 7 TeV yra 7000 kartų daugiau, nei protono ar neutrono rimties masė (o ši yra beveik 2000 kartų didesnė už elektrono rimties masę). Va ir turim įgreitinimo ribą, turbūt kad maksimalią.
_alvydas_ 2011-10-21 17:29
Aš turėjau omeny nesugriautus atomus (na gal jonizuotus tik), bet ne elementarias daleles ar branduolius.
Laiqualasse 2011-10-21 20:22
Protonas - tai jonizuotas vandenilis Elektriškai neutralius kūnus sudėtinga įgreitinti, nes magnetinis ir elektrinis laukai jų taip paprastai negreitina. LHC lygtai ir švino branduolius daužo, jei iki panašių energijų įgreitina, tai vis tiek bent kelias dešimtis kartų daugiau už rimties masę.
_alvydas_ 2011-10-21 20:49
Išsisukinėji . Ne rimtai, mane domina kokio didžiausio greičio yra užfiksuoti neutralūs arba jonizuoti atomai, tai yra bent jau su vienu elektronu. Kad ir iš kosmoso atskridę.
dizaika77 2011-10-24 19:57
Idomus jus cia isradynetojai Siaip tai imanomas dalykas, jau vien paemus juodaja skyle, bet nelendam i ta super skylute, o duosiu menka pavyzdi... jus cia visi lenktiniaujate kur?? Taip, materijoje su tam tikra gravitacija, o nebandet palenktiniauti pvz vandenyje?? Petras tarkim begtu po vandeniu, o as sausumoje, sakytu wtf?? Kaip as galejau buti pirmas juk neimanoma?? Taigi sviesos greitis priklauso nuo aplinkos, vakuumas, oras, tai pamenat nuo senesniu fiziko vadoveliu, jog vakume sviesa sklinda greiciau taigi kuo daugiau iskreipi gravitacijos lauka, tuo labiau kinta sviesos greitis, nes tai susiduriama su aplinkos pasipriesiniu su kintama aplinkine gravitacija, kuo "svaresnis" gravitacijos eteris, tuo greitis didesnis, tad net nezinoma tamsi materija iskreipia sviesos greiti, o mes dar nardom vandenyje isvesdami amzinas formules, mums dar toli isbristi i ta "svaresni" gravitacijos eteri.
Laiqualasse 2011-10-24 23:57
Eteris* neegzistuoja. Tai patvirtinta ne vienu eksperimentu. Šviesos greitis vakuume yra konstanta. Tai taip pat patvirtinta ne vienu eksperimentu. Nuo gravitacinio lauko stiprumo šviesos greitis nepriklauso. * - turiu omeny eterį XIX a. supratimu. Yra šiuolaikinių teorijų, kurios irgi įveda tam tikrą "eterį", bet jis smarkiai skiriasi nuo to senojo.
_alvydas_ 2011-10-25 00:02
Kodėl klausiau apie greitus atomus (su bent vienu elektronu): manau prie 0.1c atomai pradėtų stipriai keisti savo savybes ir galiausia subirėtų (netektų elektronų) nepasiekę net 0.5c. Tai įrodytų, kad įnercinės atskaitos sistemos nėra lygevertės.
Fake_it_till_you_make_it 2011-11-21 22:27
Kad butu sviesa jai reikia spinduliuoti siluma ? Jei sviesa apribota stiklu tai kodel sklinda uz jo? Jei sklinda uz stiklo tai ji besvore ? Jei judetum greiciau uz sviesa atviktum greiciau uz sviesa ? Jei sviesa praeina uz stiklo tai sviesos daleles tokios mazos kad nebesudaro svorio ? Jei keliautum greiciau uz sviesa nieko nesvertum ? Jei nieko nesvertum galetum eiti kiaurai kunus ? jei sviesa nieko nesveria tai ji tik banga ? Jei juodoji skyle tokio tankio ir suspaudimo kad daleles negali judeti tai negali susidaryti bangos, sviesa suardoma ? Jei as isiungiu lempa sviesa grista silumos taku atgal i saltini ar tai lempa nustoja siusti sviesos bangas nebesusidaro sklindancios bangos ? Jei sviesa sklinda kaip banga mes jos nematome tai ja suprantame panasiai kaip garso banga kuri igauna reiksme tik pavirsiue ? Jei sviesa veikia tik pavirsiue tai kas juodosios skyles pavirsiue ?:-? Isilavinimas:???: 12-tokas 10kl fizikos Tikiuosi mano klausimai pades pagalvoti apie kazka sunkiai suvokiamo.
kiTukampu 2012-03-20 22:29
Pritariu ! Nemanau, kad yra "Einsteino limitas" limitas, kuriuo turim tiket kaip tikejimu. Kas del E=mc^2 , tai cia gal but aktualu jei atomine bomba sprogdinam, bet jei kitais budais sieksime sviesos greicio, tai nemanau, kad yra ribos.
kiTukampu 2012-03-20 22:51
Pritariu ! Aciu uz tokias logiskas ir aiskias mintis.