Pragaras gamtos mokslų požiūriu: plečiasi ar traukiasi?  (27)

Vašingtono universitete vienas chemijos kurso dėstytojas egzamine visada užduoda papildomą klausimą, kurį atsakius galima užsidirbti papildomą balą. Klausimas skamba taip: „Pragaras yra egzoterminis (atiduoda šilumą) ar endoterminis (sugeria šilumą)?"


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pažvelgti į šį klausimą iš gamtos mokslų pozicijos gali būti netikėtai įdomu. Manoma, jog pragare turėtų būti karšta, neva ten viskas dega, tad kas darosi su ta šiluma? Daugelis studentų skuba pasiremti Boilio-Marioto dėsniu (dujos vėsta kai plečiasi ir kaista kai yra spaudžiamos). Tačiau vienas studentas savo argumentus dėstė labai originaliai. Atsakymas buvo toks gilus, išsamus ir sudėtingas, kad profesorius nusprendė jį paviešinti internete.

Taigi, klausimas: „Pragaras yra egzoterminis (atiduoda šilumą) ar endoterminis (sugeria šilumą)?“

Studento atsakymas buvo toks: „Pirmiausia mums reikia išsiaiškinti pragaro masės kitimą bėgant laikui. Tam mums reikia žinoti, kiek sielų per duotą laiką patenka į pragarą. Manau, galime priimti ir sąlygą, kad į pragarą patekusi siela iš ten jau nebeišeina.

Kad sužinotume, kiek sielų patenka į pragarą, reikia atsižvelgti į religijų skaičių pasaulyje. Daugelis jų teigia, kad netikintieji „vienintele tikra“ religija automatiškai po mirties keliauja į pragarą. Kadangi tokių „vienintelių tikrų“ religijų pasaulyje yra ne viena, vadinasi VISOS žmonių sielos keliauja į pragarą.

Pasaulyje žmonių skaičius jau kurį laiką sparčiai auga, vadinasi, daug ir miršta. Todėl pragaro „gyventojų“ skaičius sparčiai didėjo. Pagal Boilio dėsnį, tam, kad pragare išliktų pastovi temperatūra (pagal religijas, ten – labai labai karšta), reikia, kad jo dydis plėstųsi atitinkamai sulig kiekviena nauja atkeliaujančia siela.“

Toliau studentas dėsto, kad gali būti dvi sąlygos:

1. jei pragaras plečiasi lėčiau, nei į jį keliauja sielos, tai tik laiko klausimas kada jis sprogs (ir atsivers pragaro vartai?)

2. jei jis plečiasi greičiau, nei į jį keliauja sielos, tuomet jis turėtų atšalti.

Tad kuri sąlyga teisinga?

„Jei tikėčiau postulatu, kurį man Teresa pasakė pirmaisiais studijų metais, kad „greičiau pragaras atšals, nei aš su tavimi permiegosiu“ ir pridėčiau faktą, kad šiąnakt aš su ja permiegojau, tuomet teisinga yra antroji sąlyga.

Tad aš teigiu, kad pragaras yra egzoterminis ir jau yra užgesęs. Tačiau jei pragaras yra užgesęs ir nebepriima sielų, o sielos po mirties kažkur keliauti privalo, joms lieka tik… Dangus. Tokiu atveju, tai paaiškina tą faktą, kodėl Teresa visą naktį šaukė „O, Dieve!“

Dėstytojui labai patiko, kad studentas mąsto logiškai ir originaliai, tad vieninteliam iš kurso parašė aukščiausią „A“ įvertinimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Paulius Paulaitis
(3)
(0)
(3)

Komentarai (27)