Profesoriaus plaukas su mažiausia periodine elementų lentele pateko į Gineso rekordų knygą (Video)  (0)

2012 metų Pasaulio Gineso rekordų knygoje atsirado įrašas, patvirtinantis, jog Notingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkams pavyko užrašyti pačią mažiausią periodinę elementų lentelę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam tyrėjams prireikė chemijos profesoriaus Martino Poliakofo (Martyn Poliakoff) pagalbos. Jei tiksliau – jo plaukų sruogos. Notingemo universiteto Nanotechnologijų ir nanomokslo specialistai, pasitelkę visą savo išmonę ir įgreitintų galio jonų pluoštelį, sukūrė tokią mažą lentelę, jog milijonai jų tilptų įprastiniame bloknoto lapelyje.

„Aš tiesiog sužavėtas, – pasakoja profesorius. – Net baisiausiuose košmaruose neregėjau savęs Pasaulio Gineso rekordų knygoje, ką jau bekalbėti apie tai, jog čia atsidūrė mano plaukai! Už tai, kad aš visgi čia, reikėtų padėkoti Notingemo universiteto Nanotechnologijų centrui“.

Visa tai mokslininkai sumanė ir įgyvendino 2010 metais – apie tai mes jau rašėme šiame straipsnyje. O štai šiemet jų darbo vaisius oficialiai patvirtintas kaip Gineso rekordas.

M. Poliakofas yra vienas iš pagrindinių „Periodinės vaizdelių lentelės“ veikėjų. Pati mažiausia periodinė elementų lentelė buvo dovana, kurią gimtadienio proga profesoriui įteikė kolegos. Mokslininkai netrukus sugalvojo išnaudoti šią linksmą dovaną mokslo populiarinimui ir sukūrė kelis video filmukus. Labai greitai M. Poliakofas tapo tikra YouTube žvaigžde.

Šiuo metu mokslininkas skaito paskaitų ciklą Australijoje, tačiau apie tai spaudoje pasirodančiuose pranešimuose dažnai nutylima. Jis keliauja kartu su šio pokštu įgyvendintoju Bradžiu Haranu (Brady Haran).

„Mes niekada neketinome siekti pasaulio rekordo, tad tai yra malonus netikėtumas, – atvirauja B. Haranas. – Pagrindinis mūsų sukurtų vaizdelių tikslas yra sudominti žmones chemija. Tai, kad mūsų mažytę lentelę pavyko pateikti tokioje knygoje, tik prisideda prie mūsų tikslo įgyvendinimo“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)