Ig Nobelio premija – už vabalų poravimąsi su alaus buteliais (Video)  (4)

Viena Australijos vabalų rūšis pasitaikius progai bando poruotis su išmestais alaus buteliais. Bet tik tuo atveju, jeigu buteliai yra rudi ir su reljefiniais iškilimais. Šis įdomus vabalų įprotis, pastebėtas dar prieš 30 metų, entomologams Darrylio Gwynne’ui ir Davidui Rentz’ui galų gale pelnė Ig Nobelio premiją, rašo bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ig Nobelio apdovanojimai – „alternatyvi“ kur kas rimtesnių Nobelio apdovanojimų, apie kuriuos nuo kitos savaitės bus skelbiama Švedijoje, versija.

Vienas iš šiemet Ig Nobelio premijos laureatais tapusiųjų – lietuviams pažįstamas puikiai. Mokslinio humoro žurnalo „Annals of Improbable Research“ leidėjai pagerbė Vilniaus merą Artūrą Zuoką. Apdovanojimas merui skirtas už parodytą būdą kovoti su ne vietoje pastatytais „prabangiais“ automobiliais – sutraiškyti juos šarvuočiu.

Chemijos prizas buvo skirtas išradingai Japonijos mokslininkų grupei, sugalvojusiai kaip panaudoti vasabį (aštrius japoniškus krienus) gaisro aliarmo sistemoje. Mokslininkai savo idėją netgi užpatentavo.

Fizikos Ig Nobelio prizas skirtas už paaiškinimą, dėl ko disko metikams svaigsta galva, o kūjo metikams – ne.

Apdovanojimai ketvirtadienio vakare buvo išdalinti Harvardo universiteto (JAV) Sanderso teatre. Ši kasmetinė ceremonija yra kiek chaotiškas, bet labai linksmas renginys. Anksčiau jo metu buvo laidomi popieriniai lėktuvėliai.

Šiais laikais Ig Nobelio premija vertinama kaip dalykas, kuriuo didžiuojamasi – galbūt tai paaiškina dėl ko netgi 7 iš 10 apdovanotųjų į ceremoniją atkeliavo už savo lėšas. Ig Nobelio premijos gavimas iš tikro Nobelio premijos laureato rankų (jų šių metų ceremonijoje dalyvavo septyni) tikriausiai dar labiau sustiprina mokslinio pasiekimo jausmą.

„Šventai tikiu mokslo skleidimu ne mokslininkams ir manau, kad humoras yra puikus būdas tai padaryti; dėl šios priežasties manau, kad Ig Nobeliai yra labai teigiamas dalykas“, – sakė profesorius Darrylas Gwynne’as.

D. Gwynne’as kartu su Davidu Rentzu blizgiavabalių tyrimus pradėjo atsitiktinai – vieną rytą ekspedicijos Vakarų Australijoje metu jie aptiko šių vabzdžių, bandančių poruotis su pakelėje paliktais rudais alaus butelaičiais.

„Taip jau sutapo, kad mano tyrimų sritis buvo darvinistinė seksualinė atranka ir tai, kaip vystosi lyčių skirtumai, o prieš mano akis buvo klasikinis pavyzdys, kaip patinai klydo rinkdamiesi poravimosi partneres. Buvo akivaizdu, kad patinai bando poruotis. Šių vabalų genitalijos yra milžiniškos netgi ramybės būsenoje – didesnės nei 5 centimetrų. Liūdna tai, kad šie vabalai mirinėjo; jie niekaip negalėjo atsitraukti nuo butelių ir krisdavo nuo išsekimo. Beveik neabejotinai juos suklaidino spalva – buteliai atrodė kaip gigantiškos patelės. Ir atspindžių pobūdis sutapo – ant butelių buvo juostelės, primenančios patelių antsparnių žymes“.

Visas Ig Nobelio premijų laureatų sąrašas

Fiziologijos prizas skirtas Annai Wilkinson iš Linkolno universiteto (JAV) su kolegomis už tyrimą, publikuotą leidinyje „Current Zoology“: „Įrodymų, kad raudonakojų vėžlių žiovulys yra užkrečiamas, neaptikta“.

Chemijos prizas skirtas mokslininkų grupei iš Shiga universiteto (Japonija), nustačiusiai idealų ore pasklidusio vasabio tankį norint pažadinti žmones prasidėjus gaisrui ar kitai kritinei situacijai bei šias žinias panaudojusiai kuriant gaisro aliarmą. Patento paraiška pateikta.

Medicinos prizą pasidalino dvi mokslininkų grupės, kurių nepriklausomi tyrimai kartu nustatė, jog žmonės priima geresnius sprendimus vienokiais klausimais ir blogesnius sprendimus kitokiais klausimais jeigu jie labai nori šlapintis.

Psichologijos prizas atiteko Oslo universiteto (Norvegija) mokslininkui Karlui Halvorui Teigenui už bandymą suprasti dėl ko žmonės dūsauja.

Literatūros prizu pagerbtas Stanfordo univeristeto (JAV) mokslininkas Johnas Perry už Struktūrizuoto vilkinimo teoriją, teigiančią: „Jeigu norite pirmauti, visuomet dirbkite ką nors svarbaus ir tuo naudokitės kaip pretekstu nedaryti ko nors dar svarbesnio“.

Biologijos prizas skirtas jau minėtiems Darrylui Gwynne’ui ir Davidui Rentzui už tai, kad jei aprašė vabalus, bandančius poruotis su tam tikrais Australijos alaus buteliais. Mokslininkai apie šiuos vabalus publikavo net du mokslinius darbus.

Fizikos prizu apdovanotas Philippe’as Perrinas, su kolegomis nustatęs dėl ko disko metikams galva sukasi, o kūjo metikams – ne.

Taikos prizas atiteko Vilniaus merui Artūrui Zuokui už neteisėtai pastatytų prabangių automobilių problemos sprendimo, pervažiuojant juos šarvuočiu, demonstraciją.

Visuomenės saugumo apdovanojimas atiteko Toronto univeristeto (Kanada) atstovui Johnui Sendersui už tai, kad jis atliko saugumo eksperimentų seriją, kuomet žmogus vairuoja automobilį judriame greitkelyje kai jam į veidą kartkartėmis vožia ir trumpam apakina automobilio skydelis nuo saulės.

Matematikos prizą pasidalino grupė pasaulio pabaigos šauklių už tai, kad pamokė žmones atsargiai vertinti matematines prognozes ir skaičiavimus.

Pateikiame Ig Nobelio premijų teikimo ceremonijos transliacijos per „Youtube“ vaizdo įrašą (žiūrėti nuo 26 minutės):

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)