Tarantulo ūko „hiper-vilkelis“: astronomai atrado greičiausiai besisukančią žvaigždę  (1)

Ar greitai sukasi žvaigždės? Žydra žvaigždė VFTS 102 už mūsų Saulę sukasi net 300 sykių greičiau. Jei tokias „apsukas“ nuspręstų išbandyti Žemė, para čia truktų trumpiau nei minutę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų šviesulio paviršius juda maždaug 2 km/s greičiu, o atrastosios rekordininkės – 600 km/s. Jauna ir gana didelė žvaigždė VFTS 102 dega aktyvios žvaigždėdaros procesais garsėjančiame Tarantulo ūke, kuris nuo Žemės nutolęs per 160 tūkst. šviesmečių ir priklauso nykštukinei Paukščių Tako kaimynei – Didžiojo Magelano Debesies galaktikai.

Žinoma, VFTS 102 aplink savo ašį sukasi ne taip beprotiškai, kaip neutroninės žvaigždės ar pulsarai, tačiau kur kas greičiau už bet kurią žinomą „normalią“ žvaigždę. Apskritai astronomai yra linkę manyti, jog nebūdingai greitai besisukanti jauna žvaigždė turi daug bendrų bruožų su pulsarais. Tarp kitko, netoli jos astronomai aptiko tikrą, nuo žvaigždės sparčiai tolstantį pulsarą.

Neatmetama galimybė, jog kadaise šie dangaus kūnai egzistavo poroje, pakol VFTS 102 partnerė baigė savo egzistenciją, virsdama pulsuojančia neutronine žvaigžde. Spėjama, jog šis įvykis galėjo gerokai praturtinti VFTS 102 žvaigždę nauja medžiaga, kuri, ko gero, ir sukėlė rekordinį žvaigždės sukimosi pagreitėjimą (panašiu principu vandens srautas įsuka turbiną).

Suktis greičiau nei VFTS 102 vargiai įmanoma: „žvaigždę-vilkelį“ atradę mokslininkai apskaičiavo, jog jos sukimosi greitis yra tik 20 proc. mažesnis už kritinį sukimosi greitį, kurį pasiekus išcentrinės jėgos stambią žvaigždę tiesiog susprogdintų.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)