Japonijos ir Rusijos mokslininkai tikisi klonuoti mamutą  (10)

Japonijos ir Rusijos mokslininkai tikisi, kad jiems gali pavykti klonuoti mamutą, kai Sibiro amžinajame įšale buvo rastas šio gyvūno šlaunikaulis su gerai išsilaikiusiais kaulų čiulpais, nurodoma šeštadienį pasaulio naujienų agentūrų išplatintame pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sachos (Jakutijos) respublikoje veikiančio Mamutų muziejaus ir Japonijoje įsikūrusio Kinkio universiteto specialistai ateinančiais metais pradės didelį bendrą tyrimą, siekiant atkurti šių išnykusių didžiulių žinduolių rūšį, Japonijos naujienų agentūra "Kyodo" pranešė iš Rusijos miesto Jakutsko.

Mokslininkai mano, kad pakeitus dramblio kiaušinėlių branduolius paimtais iš mamuto kaulų čiulpų ląstelių, galima gauti embrionus su mamutų DNR, nurodė "Kyodo".

Šie embrionai būtų implantuoti dramblio patelės gimdoje, nes abi rūšys yra giminingos, sakoma pranešime.

Esminis tokios procedūros etapas - rasti ląstelės branduolį, kurio genetinė medžiaga nebūtų pažeista.

Mokslininkams, kurie šiuos tyrimus vykdo nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio pabaigos, ląstelių branduolių su nepažeistais genais paieškos yra rimtas iššūkis, nes mamutai išnyko prieš maždaug 10 tūkst. metų.

Tačiau rugpjūtį Sibire radus gerai išsilaikiusį šlaunikaulį, sėkmingo mamutų klonavimo galimybės padidėjo. Dėl pasaulinio klimato šiltėjimo atitirpus gruntui Rusijos regione, kurį paprastai kausto amžinasis įšalas, buvo rasti įšalę kelių mamutų palaikai, nurodoma pranešime.

Beje, mokslininkai ketinimus klonuoti mamutus yra deklaravę ir anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)