„Fobos-Grunt“ pradėjo byrėti orbitoje  (7)

Nevaldomas Rusijos kosminis aparatas „Phobos-Grunt“, kurio nepavyko nukreipti į Marsą, pradėjo byrėti orbitoje: nuo jo atitrūko du neidentifikuoti fragmentai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, remdamasi Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos štabo (NORAD) pranešimu, informavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“. Oro ir kosminę erdvę virš JAV ir Kanados stebintis NORAD šiuos fragmentus savo kataloge pažymėjo indeksais 37940 ir 37947. Pirmasis, kaip manoma, nuo „Phobos-Grunt“ atsiskyręs fragmentas buvo užfiksuotas lapkričio 29 dieną, antrasis – gruodžio 1-ąją.

Pastarojo fragmento orbita jau yra gerokai žemesnė už paties „Phobos-Grunt“ orbitą, jos apogėjus (aukščiausias orbitos taškas) yra 167 kilometrai, o perigėjus (artimiausias Žemei orbitos taškas) – 147 km.

NORAD duomenimis pats „Phobos-Grunt“ skrieja orbita, kurios apogėjus buvo 298,9 km, o perigėjus – 206,4 km.

Rusijos federalinės kosmoso agentūros „Roskosmos" atstovai šių pranešimų nekomentuoja.

Daug metų dirbtinius Žemės palydovus teleskopu stebintis kanadietis Tedas Molczanas žiniasklaidai sakė, kad fragmento Nr. 37947 dydis jo skaičiavimais turėtų būti maždaug 10 – 15 cm, o masė – maždaug 0,5 kg.

„Phobos-Grunt“ – pirmasis per 15 pastarųjų metų Marso tyrimams skirtas Rusijoje sukurtas kosminis aparatas. Jis buvo paleistas lapkričio 9 dieną, tačiau nesugebėjo įjungti raketinių variklių, kaip buvo numatyta pagal skrydžio planą, ir liko skrieti aplink Žemę vadinamąja atramine orbita . Daugkartiniai bandymai užmegzti su juo dvikryptį ryšį baigėsi nesėkmingai, perduoti naujų valdymo programų į „Phobos-Grunt“ kompiuterį nepavyko.

Tai reiškia, kad šis kosminis aparatas virto vadinamąja kosmine šiukšle ir dėl stabdomojo viršutinio Žemės atmosferos sluoksnio poveikio neišvengiamai įeis į atmosferą ir nukris į Žemę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)