Tamsioji medžiaga neegzistuoja? Didžioji visatos masės dalis gali slypėti užgesusiose žvaigždėse  (37)

Tamsiosios medžiagos teorija gali būti paneigta: mokslininkai pirmą kartą žvaigždžių spiečiuje atrado nedidelės masės užgesusią žvaigždę. Manoma, kad būtent tokios užgesusios žvaigždės, kurias atrasti ypač sunku dėl ribotų techninių galimybių, gali sudaryti didžiąją dalį visatos masės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tamsioji medžiaga (dar vadinama tamsiąja materija ar nematomąja medžiaga) yra hipotetinė materija ar objektai, kurių negali aptikti astronomai, nes jie nespinduliuoja ir neatspindi elektromagnetinių bangų. Tokios medžiagos egzistavimas grindžiamas jos gravitaciniu poveikiu matomoms medžiagoms ir objektams.

Kai kurie mokslininkai teigia, kad tamsioji medžiaga gali sudaryti iki trijų ketvirtadalių visatos masės.

Tačiau ši teorija gali būti paneigta, kadangi mokslininkai pranešė viename žvaigždžių spiečiuje aptikę mažos masės užgesusią žvaigždę. Tai reiškia, kad nematomoje zonoje tarp žvaigždžių gali būti daug sunkiai aptinkamų užgesusių žvaigždžių. Dėl to bendra žvaigždžių spiečių masė gali būti ženkliai didesnė, o aiškinant visatos masę būtų galima atsisakyti hipotetinės tamsiosios medžiagos, praneša dailymail.co.uk.

Iki šiol žvaigždžių spiečių bendra masė – apskaičiuojama remiantis jų gravitaciniu poveikiu artimiausioms galaktikoms – galėjo būti paaiškinta tik įtraukiant „tamsiosios medžiagos“ faktorių.

„Reikšminga žvaigždžių spiečių masės dalis dabar gali būti paaiškinta užgesusių žvaigždžių egzistavimu, kurių iki šiol nepavyko aptikti“, – sako šveicaras astrofizikas Philippe Jetzeris, dirbantis Ciuricho universitete.

Aptikti mažos masės užgesusias žvaigždes yra ypač sudėtinga net naudojant galingiausius pasaulio teleskopus. Iki šiol buvo tik numanoma, kad tokie objektai gali egzistuoti.

Tačiau bendradarbiaujant Lenkijos, Čilės ir Šveicarijos mokslininkams „Mesjė 22“ kamuoliniame spiečiuje, priklausiančiame Šaulio grupei ir esančiame Šaulio žvaigždyne, aptikta užgesusi žvaigždė, kurios masė prilygsta penktadaliui mūsiškės Saulės. „Mesjė 22“ nuo mūsų yra nutolęs maždaug 10 tūkst. šviesmečių.

Užgesusios žvaigždės egzistavimo „užuominos“ pastebėtos dar prieš dešimtmetį. Du Lenkijos astronomai 2000 metais užfiksavo, kad 20 dienų buvo padidėjęs vienos žvaigždės ryškumas. Jie spėjo, kad taip galėjo nutikti dėl to, jog jos regėjimo lauke praskriejo kitas nematomas didelės masės kūnas, kurio gravitacijos laukas „iškreipė“ žvaigždės šviesą. P.Jetzerio atlikti papildomi matavimai patvirtino šiuos spėjimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (37)