Raudonojoje jūroje kyla nauja sala  (2)

Gruodžio 19 d. Raudonojoje jūroje įvyko žemės drebėjimas ir iš jūros pradėjo veržtis lavos fontanai. Kol kas dar neaišku, ar besiveržiančios uolienos suformuos salą ilgam, rašo planetsave.com. Vulkaninė sala iškilo į vakarus nuo Jemeno, Zubairo salų grupėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Denisono universiteto (JAV) vulkanologas Erikas Klametti pasakojo, kad povandeninis ugnikalnis lavą išmeta į 30 m aukštį virš jūros lygio. Specialistas stebėjosi, kad sala susiformavo labai greitai, bet dar neaišku, ar išsilaikys.

Vulkaninė sala iškilo į vakarus nuo Jemeno, Zubairo salų grupėje. NASA palydovai užfiksavo besiveržiantį ugnikalnį, kai Raudonosios jūros regione aptiko padidėjusius sieros dioksido kiekius. Mokslininkai toliau stebės šį reiškinį ir viliasi, kad ugnikalnis išmes pakankamai lavos, kad salos nesuardytų jūros bangavimas. Gretimos salos yra negyvenamos.

Vulkaninės salos nėra naujas reiškinys. Žinoma, kad šiais metais pasaulyje susiformavo trys naujos salos, kurios išsilaikė: Surtsey sala netoli Islandijos, Anak Krakatau šalia Indonezijai priklausančios Krakatoa salos ir Hunga Tonga-Hunga Ha'pai sala Tongo salyne Ramiajame vandenyne. Manoma, kad pasaulio vandenynuose ir jūrose yra 13 tūkst. povandeninių ugnikalnių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)