Atrastas ryklys-mišrūnas  (2)

Mokslininkai teigia Australijos vandenyse atradę pirmąjį pasaulyje ryklį-mišrūną. Tai potencialus ženklas, kad grobuonys prisitaiko prie klimato pokyčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad vietiniai Australijos juodapelekiai rykliai poruojasi su „kolegomis“ įprastaisiais juodapelekiais rykliais, yra precedento neturintis atradimas, leidžiantis daryti tam tikras išvadas apie visą ryklių pasaulį, teigia tyrimo vadovė Jess Morgan.

„Tai labai nustebino, nes niekas iki šiol nematė ryklio mišrūno. Tai – priešais mūsų akis vykstanti evoliucija“, – teigė J. Morgan iš Kvinslendo universiteto.

Tyrime dalyvavusio Colino Simpfendorferio iš Jameso Cooko universiteto teigimu, pirminiai tyrimai byloja, kad hibridinės rūšys yra gana stiprios.

Prie Australijos rytinės pakrantės ryklius kataloguojantys mokslininkai pastebėjo, kad nors pagal genetiniu tyrimus rykliai turėtų būti priskiriami vienai rūšiai, pagal savo išvaizdą jie atrodė kaip kitos rūšies atstovai.

Australijos juodapelekiai rykliai yra šiek tiek mažesni nei jų plačiau paplitę pusbroliai. Jie gali gyventi tik tropiniuose vandenyse. Tačiau jų mišrūnai palikuoniai rasti už 2 tūkst. kilometrų, vėsesniuose vandenyse. Tai reiškia, jog Australijos juodapelekiai rykliai adaptuojasi, kad išgyventų dėl pasaulinio klimato šilimo keičiantis jūrų temperatūroms.

Jei paaiškės, kad mišrūnai yra stipresni nei jų motininės rūšys, anot C. Simpfendorferio, jie gali pergyventi savo taip vadinamus grynaveislius protėvius.

„Mes nežinome, ar taip ir yra, tačiau žinome, kad jie gyvybingi, jie dauginasi, matome, kad yra keletas mišrūnų kartų. Atrodo, kad jie yra gana tvirti individai“, – sakė jis.

Anot C. Simpfendorferio, šis tyrimas gali mesti iššūkį tradicinėms idėjoms apie tai, kaip rykliai evoliucionavo ir evoliucionuoja.

„Manėme, kad suprantame, kaip atsiskyrė ryklių rūšys, tačiau tai mums sako, kad iš tikrųjų greičiausiai visiškai nežinome mechanizmo, atskiriančio ryklių rūšis. Iš tiesų tai gali vykti ir su daugiau rūšių, ne tik šiomis dviem“, – kalbėjo mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)